Sanski Most: U ponedjeljak najavljeno zaprašivanje komaraca

Kako su nas informisali iz Općinske službe civilne i protivpožarne zaštite, u ponedjeljak (04.06.) će na području općine Sanski Most biti sprovedena akcija zaprašivanja komaraca sa zemlje. S tim u vezi, upozoravaju se građani, a posebno pčelari, da poduzmu potrebne zaštitne mjere.

Kako se navodi u saopštenju, toga dana u prijepodnevnim i popodnevnim satima, shodno vremenskim prilikama, izvršiće se tretman uništavanja komaraca sistematskom dezinsekcijom terena, i to kroz larvicidni i tretman odraslih jedinki sa zemlje. Tretman u večernjim satima obaviće se u vremenskom terminu od 19:45 do 23:00 sata. Iz općinske Službe su upozorili građane, a posebno pčelare, da poduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a one se prvenstveno sastoje u natkrivanju pčelinjih društava sa kartonom, najlonom ili nekim drugim priručnim sredstvima, koji će pružiti adekvatnu zaštitu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, ili drugih nepredviđenih okolnosti koje bi prolongirale planiranu akciju, građani će na vrijeme biti informisani o naknadnom terminu aktivnosti, navodi se u saopštenju Općinske službe civilne i protivpožarne zaštite. Akciju zaprašivanja sprovešće preduzeće za sanitarno- ekološku zaštitu „Eko-Bel“ iz Laktaša, a podsjećamo da je ova akcija prvobitno bila planirana da se obavi početkom maja, međutim, pogoršani vremenski uslovi i kišne padavine tada su prolongirale sve planirane aktivnosti.

Inače, da bi tretman zaprašivanja komaraca bio djelotvoran, optimalne temperature vazduha trebaju iznositi oko 15 stepeni u jutarnjim satima, te iznad 20 stepeni u večernjim satima, kada se i obavljaju ovakve aktivnosti.

Related posts