Sanski Most: Mladi šire pomirenje

Mirovni kamp za mlade, koji ima za cilj da promoviše dijalog i toleranciju među mladima različitih nacionalnosti koji žive na prostorima Bosne i Hercegovine, danas je započeo s radom i ovo je već deveta godina kako se u Sanskom Mostu održava ovaj događaj. Organizator kampa je nevladina organizacija Centar za izgradnju mira, koja već dugi niz godina djeluje na polju promovisanja pomirenja i suživota u BiH.

Prema riječima Vahidina Omanovića, direktora organizacije, cilj svega je da se mladi svih nacionalnosti iz različitih dijelova zemlje međusobno druže, upoznaju i razmjenjuju iskustva. On je istakao kako u radu ovogodišnjeg kampa sudjeluje stotinak mladih ljudi različitih naconalnosti iz svih dijelova BiH. “Već duže od dvije decenija, nakon okončanja rata, živimo u duboko podijeljenom društvu i nove generacije odrastaju u ambijentu etničke monolitnosti. Oni veoma malo ili gotovo ništa ne znaju o svojim vršnjacima drugih nacionalnosti i mi na ovaj način želimo razbiti predrasude koje imaju i omogućiti im da bolje upoznaju jedni druge i shvate da su razlike među njima minimalne”, istakao je Omanović. On je dodao kako će prvi dio kampa biti posvećen sticanju znanja o procesima pomirenja i izgradnje mira, dok drugi dio, mirovni karavan, ima za cilj da mlade ljude, kroz putovanja i posjete, upozna sa drugim gradovima u BiH. Za vrijeme boravka u Sanskom Mostu učesnici će biti smješteni u šatorskom naselju na području sela Kruhari, gdje će biti organizirana većina sadržaja.

Također, predviđeno je da učesnici kampa u narednim danima posjete sve vjerske objekte u Sanskom Mostu i susretnu se s predstavnicima svih vjerskih zajednica koje egzistiraju u ovom gradu. – pišu nezavisne.

Related posts