IFRA iz Škotske donirala vatrogasno vozilo za potrebe Vatrogasne jedinice Cazin

U organizaciji Službe za civilnu zaštitu Grada Cazina 31. augusta održana je pokazna vježba Vatrogasne jedinice Cazin.

Simulacija gašenja požara, evakuacije i spašavanja kod saobraćajne nesreće samo su neki od dijelova vježbe koja se redovno održava jednom godišnje. Uz cazinske, u vježbi su učestvovali i vatrogasci iz Škotske s kojima Vatrogasna jedinica Cazin već dugo ima odličnu saradnju.

Naime, i ove godine, predstavnici IFRA-e iz Škotske borave u Cazinu i održavaju obuku za profesionalne i dobrovoljne vatrogasce.

Na čelu šestočlanog tima instruktora IFRA-e je Graham Tobie, koji je, nakon ovogodišnje vježbe gradonačelniku Cazina svečano uručio vatrogasno vozilo za potrebe Vatrogasne jedinice Cazin.

– Drago nam je što ovih dana imamo priliku kroz zajedničke aktivnosti osvježiti naša znanja i prenijeti ih na druge. Zahvaljujem se gradonačelniku Ogreševiću koji nam je omogućio da ove godine proširimo naše aktivnosti jer smo radili i edukaciju djece o požarima u udomiteljskim kućama u Cazinu i Velikoj Kladuši. Sretni smo što možemo biti od pomoći i što smo još jednom dokazali da prijateljstvo među vatrogascima nema granica, rekao je Tobie.

Gradonačelnik Ogrešević se zahvalio predstavnicima IFRA-e, istaknuvši da dobri projekti poput jačanja veze između cazinskih i škotskih vatrogasaca, uvijek imaju i dobre rezultate.

– Dokaz tome je i zajednička vježba, ali sva dosadašnja tehnička i materijalna podrška koju je organizacija IFRA obezbjedila našim vatrogascima. U svoje i ime svih građana Cazina, zahvaljujem se na doniranom vatrogasnom vozilu s kojim je naša Vatrogasna jedinica ojačana, a naravno, želja nam je da svojim radom i aktivnostima učinimo da ono bude što manje korišteno odnosno da na prevenciji požara i sličnih nesreća učinimo sve što je u našoj moći, naglasio je gradonačelnik Cazina.

Vatrogasna vježba izazvala je veliku pažnju kod građana, a po riječima Saida Mujića, šefa Službe civilne zaštite, svaki slična vježba ujedno je svojevrstan vid edukacije građana o tome šta i kako rade vatrogasci.

(Cazin.NET)

Related posts