Sanski Most: Gredarska česma u Lušci Palanci priča legende

Gredarska česma u Lušci Palanci jedan je od prepoznatljivih simbola ovog mjesta, koje se nalazi na pola puta između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe, i nastanjuju ga isključivo mještani srpske nacionalnosti.

Česma se nalazi u naselju Greda, po kojem je i dobila ime, na samom ulazu u mjesto iz pravca Bosanske Krupe, a u sadašnjem obliku izgrađena je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, prije više od stotinu godina.

Smještena je u sjenci stoljetnih lipa koje ogromnim krošnjama stvaraju hlad u ljetnim mjesecima, zbog čega putnici namjernici po pravilu predahnu na ovom mjestu, osvježavajući se bistrom i hladnom planinskom vodom od koje trnu zubi.

Prema riječima sekretara ove mjesne zajednice Borislava Tešića, prije nekoliko godina česma je iznenada presušila, što je uznemirilo mještane, a potom je nakon nekog vremena voda nastavila teći kao da se ništa nije dogodilo. On kaže kako mještani ovu pojavu pripisuju eksploataciji na obližnjem kamenolomu, te misle kako su eksplozije možda poremetile podzemne tokove vode.

Postoji priča kako je na ovom mjestu oduvijek postojao izvor pitke vode, koji je star bar koliko i samo naselje. Legenda kaže kako se na obližnjem uzvišenju nalazio dvorac u kojem je živjela kraljica, a njeni podanici, kako bi joj pokazali ljubav i poštovanje, prenosili su vodu iz dlana u dlan s izvora sve do dvorca. Istorijski izvori navode kako se u blizini, na brdu Lužac, nalazila srednjovjekovna tvrđava ispod koje se vremenom formiralo naselje ili palanka, pa je Lušci Palanka tako dobila svoj naziv. – pišu nezavisne.

Related posts