Sanski Most: Bez skele ofarbao četiri munare Hamzi-begove džamije

Kada su ‘čovjeka u bijelom’ nakon nekoliko dana vidjeli da visi na drugoj, od četiri munare Hamzi-begove džamije, te prethodnu munaru vidjeli ofarbanu u bijelo, građanima Sanskog Mosta je bilo jasno da hrabri mladić čisti i farba vitke minarete Hamzi-begove džamije.

Naizgled sasvim običan, skroman i tih mladić, Džabir Sedić, svoju priču počinje vraćanjem na pionirske dane kada je ljubav prema visinama i počela: „Nakon što su me prije desetak godina očarali vrhovi prelijepih bosanskohercegovačkih visina, htio sam otići korak dalje i naučiti kako pristupiti teško dostupnim kamenim liticama. Tada se priključujem klubu ekstremnih sportova Red Point, koji je vodio rahmetli Adnan Ćatić, legenda bh penjanja. Poslije završavam tečajeve Sarajevske škole alpinizma: početni, zimski i napredni, te se upoznajem sa vlasnikom jedne sarajevske firme za visinski rad. Tako je počeo moj let u visine.“

Od Džabira saznajemo da je u toku studiranja u Sarajevu četiri godine radio na visinskim poslovima u okviru pomenute firme, te da se tada okušao u brojnim izazovima tog adrenalinskog i prilično opasnog posla, od pranja staklenih fasada velikih sarajevskih nebodera, sanacije ratom oštećenih zgrada, održavanja i popravke industrijskih postrojenja Cementare Kakanj, do prazničnog kićenja velikih tržnih centara. Radeći ovaj posao smjelo i oprezno, Džabir ipak osjeća želju i potrebu za dodatnim stručnim usavršavanjem, te se odlučuje unaprijediti stečena znanja.

/preporod

Related posts