Sanjani iz dijaspore otvaraju firme u Sanskom Mostu

U proteklih dvije godine dana na području općine Sanski Most zaposlen je značajan broj radnika, od čega najveći broj u firmama realnog sektora, koje su u proteklim godinama pokrenute zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u inostranstvu. 

Faris Hasanbegović, načelnik ove općine, ističe kako imaju izuzetno dobru saradnju s takvim preduzećima, te da je četvrtina zaposlenih dobila radna mjesta zahvaljujući poticajnim programima za zapošljavanje koje je realizovala lokalna vlast.

“Kako bismo stimulisali zapošljavanje, kreirali smo u proteklom periodu niz različitih programa, te obezbijedili sredstva iz raznih izvora.

“Važno je istaći da je pokrenuto više privrednih subjekata ili su postojeći proširili obim svojih ekonomskih aktivnosti. Riječ je isključivo o radnim mjestima u neposrednoj proizvodnji, znači proizvodi se nova materijalna vrijednost, i to je vrlo značajno ne samo za našu općinu, nego i za državu u cjelini. Većina ovih firmi izvozno je orijentisana, te ima stabilno i perspektivno tržište”, istakao je Hasanbegović. 

On je dodao kako je vrlo značajno što se naši ljudi u dijaspori, koji su u proteklim godinama pokrenuli svoj biznis u stranim zemljama, sada interesuju za ulaganja u zavičaj. Ističe kako je to za njih vrlo isplativo, s obzirom na povoljne cijene radne snage i sirovine, ali i blizinu evropskog tržišta. 

Izvor: inmedia.ba

Related posts