Salkić: Otišao je još jedan ratni zločinac, ali su ostale posljedice njegovog zločina

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić osvrnuo se na smrt osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

“Otišao je još jedan ratni zločinac, ali su ostale posljedice njegovog zločina, kao i sljedbenici ideje u ime koje su počinjeni teški ratni zločini u Bosni i Hercegovini uključujući i genocid nad Bošnjacima muslimanima sigurne zone UN Srebrenica kojeg su počinili pripadnici vojske i dijelova policije bosanskih Srba”, napisao je Salkić.

Kako je kazao, svako spominjanje Momčila Krajišnika treba biti u kontekstu presuđenog ratnog zločinca i u kontekstu jedne ideje i ideologije koja je imala za cilj okupaciju Bosne i Hercegovine te potpuni nestanak najbrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka muslimana.

“Upravo je on predvodio pobunjene bosanske Srbe na sjednici na kojoj su usvojeni strateški ciljevi koji su predvidjeli ovaj crni scenario. Osuđujuća presuda kojom ga se etiketira kao presuđenog ratnog zločinca samo je djelimično zadovoljenje pravde”, navodi potpredsjednik RS-a.

Na kraju naglašava da kad prođe određena vremenska distanca i kada u potpunosti bude pobijeđena zločinačka ideologija iz 1992. godine uz ime Momčila Krajišnika ostaje činjenica da je presuđeni ratni zločinac kao i presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koja djelimično nabraja sve zločine za koje je odgovoran i proglašen krivim, djelimično, jer njegova odgovornost veća je od one koja je utvrđena sudskom presudom.

Izvor: Klix.ba

Related posts