Rim i Sarajevo postaju pobratimski gradovi

Sarajevo i Rim postaju pobratimski gradovi, potvrđeno je za Klix.ba. Projekt bratimljenja koji je odobrila Evropska unija podrazumijeva i finansiranje zajedničkih projekata s kojima su gradovi aplicirali na evropske fondove.

Jedan od tih projekata je i koncertna dvorana u centru na Marijin Dvoru, koja će, prema projektu, sadržavati dvije dvorane za slušanje muzike (glavnu dvoranu s 1.500 sjedišta za simfonijske koncerte i dvoranu s 500 sjedišta za kamernu muziku, savremenu i popularnu muziku) te pomoćne prostore, a planirani su i prateći sadržaji. Kapacitet kompleksa je 2.300 posjetitelja, 2.000 slušalaca, 200 muzičara i minimalno 100 visokokvalificiranih kadrova plus prateće službe koje bi dobile posao u tom centru. Dvorana će imati najsavremenije ozvučenje i akustiku. Iznad dvorane će se nalaziti muzički park. Svrha koncertne dvorane bila bi afirmiranje mladih ljudi i talenata kao i umjetničko stvaranje, a stekli bi se i uvjeti za dolazak najvećih svjetskih umjetnika.

Zajedno s Vladom KS i Gradom Rim, pokretač inicijative za idejni projekt dvorane je Ibrahim Spahić, direktor Međunarodnog centra za mir.

Vijest o bratimljenju Sarajeva i Rima stigla je uoči predstave “Diskriminacija, priča o ponovnom rođenju” višestruko nagrađivane baletne trupe Motus Danza iz Siene koja će se održati u Vijećnici kojom je i inspirisana.

Related posts