Rezultat koji donosi turbulentnu budućnost Aziji, ali i svijetu: Lai Ching-te je novi predsjednik Tajvana

Nakon prebrojanih nešto više od 19 miliona glasova poznato je i ko će predvoditi Tajvan u narednom periodu. Pobjedu na predsjedničkim izborima odnio je Lai Ching-te, predstavnik Progresivne demokratske partije (DPP) koja je i do sada vodila procese na Tajvanu.

Prema izvještajima azijskih medija, Lai je osvojio više od pet miliona glasova što je bio dovoljan razlog za slavlje u izbornom štabu kao i među njegovim brojnim pristalicama.

Do sada je prebrojano više od 90 posto glasačkih listića.

Sa porazom su se pomirili i u opozicionom Kuomintangu, a kandidat za predsjednika Hou Yu-ih zvanično je čestitao pobjedu Laiju.

“Poštujem konačan izbor tajvanskog naroda. Hvala vam svima. Dao sam sve od sebe, veoma sam tužan što nisam mogao završiti smjenu vlasti. Jako mi je žao”, rekao je.

Kada je riječ o novom predsjedniku Tajvana, Lai Ching-te će najvjerovatnije nastaviti politiku aktuelne predsjednice što ujedno može donijeti i nove tenzije između Pekinga i Taipeija.

Od 2010. do 2017. godine Lai je obavljao i ulogu gradonačelnika Tainana, a i na ovoj funkciji odlikovala ga je saradnja sa Japanom i Sjedinjenim Američkim Državama, ali i drugim zapadno orijentiranim državama. Već u tom periodu, Lai se našao na meti Pekinga kao jedan od političara koji promovira veći otklon Tajvana od Kine, a situacija se naročito zaoštrila kada je ovaj političar postao i premijer Tajvana 2017. godine.

Rezultati izbora

“Pokazivanje afiniteta prema Kini uz ljubav prema Tajvanu zasnovano je na perspektivi usredsređenoj na Tajvan, pri čemu pružamo ruku prijateljstva kako bismo prenijeli dobru volju. Dvije strane Tajvanskog moreuza nezavisne su jedna od druge. Kao što sam već rekao u Gradskom vijeću Tainana, ja sam bez sumnje političar koji podržava nezavisnost Tajvana. Nikada neću promijeniti ovaj stav bez obzira na to koju funkciju obnašam” , rekao je tada Lai.

Iako je u međuvremenu ipak revidirao svoj stav o nezavisnosti Tajvana te je mnogo više govorio o održavanju statusa quo, Peking je Laija, prvenstveno zbog ranijih izjava, prepoznao kao najvećeg protivnika Kine te ga je opisao kao separatistu sa konfrontacijskim mentalitetom.

Izvor: Klix.ba

Related posts