Razvojna agencija USK na uspješnom kursu

I pored odredenih problema i poteškoća, Razvojna agencija USK-a svoje projekte u godini na izmaku uspješno je okončala. Samir Jodanović, direktor ove javne ustanove kaže kako su u Razvojnoj agenciji pokrenuli proceduru provedbe šesnaest projekata koji se trenutno evaluiraju. Trenutno su im odobrena tri projekta za narednu godinu.

Cilj prvog projekta je poboljšati povjerenje vlasnika javnih zgrada po pitanju energetske efikasnosti. Drugi odobreni projekt je „Eko-sustein” i odnosi se na umrežavanje zaštićenih područja kroz izgradnju infrastrukutre. Njegova ukupna vrijednost je 1.750.000 eura, a RA USK-a implementira iznos od 140.000 eura. Treći projekt se odnosi na visokoobrazovanje kojeg će realizirati više od 20 partnera iz evropskih zemalja u vrijednosti 60.000 eura, koje će implementirati Razvojna agencija. Da je Vlada USK-a u proteklom periodu značajnije podržala rad Razvojne agencije i projekte koje implementira potvrduje i činjenica da su na kodu učešća Vlade u medunarodnim projek-tima povećali iznos sredstava u ovu svrhu, kaže direktor Jodanović.

U Razvojnoj agenciji USK-a vjeruju kako će u predstojećem vremenu svojim projektima uspjeti doprinijeti socioekonomskom razvoju USK-a, a uslijedit će i sastanci sa svim razvojnim agencijama u BIH čiji će domaćin biti kantonalna razvojna agencija, te s ovdašnjim privrednicima kako bi ih upoznali s aktivnostima u novoj godini. Cilj je uspostaviti kvalitetniju saradnju sa lokalnim zajednicama, prvenstveno kada su u pitanju apliciranja na medunarodne projekte, kaže Jodanović. – piše rtvusk.

Related posts