Razgovarali Marfi i Bećirović: SAD će štititi Bosnu i Hercegovinu

Član Predsjedništva BiH Bećirović i ambasador Muarfi su se saglasili da će Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države braniti Dejton

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaelom Murphyem o aktuelnoj situaciji u zemlji.

Osigurati suverenitet

Ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy) je poručio da će Sjedinjene Američke Države štititi Bosnu i Hercegovinu i osigurati da se održe njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter. Ukazao je na važnost postojanja funkcionalnih, efikasnih i odgovornih državnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Bećirović i ambasador Muarfi su se saglasili da će Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države braniti Dejtonski mirovni sporazum.

Nema prava na otcjepljenje

Ambasador Marfi je ponovio da nijedan entitet ili bilo koja druga administrativna jedinica nižeg nivoa nema pravo na otcjepljenje ili ujedinjenje s drugom državom. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio je za podršku Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu.

Kako se navodi iz njegovog kabineta, Bećirović je tokom razgovora istaknuo neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za postizanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji i NATO-u.

Izvor: Avaz.ba

Related posts