Rano otkrivanje raka kod djece može povećati šanse za preživljavanje

Južna Afrika ima najnižu stopu preživljavanja kada je riječ o pojavi raka u djetinjstvu, navodi Fondacija za karcinom u Južnoj Africi (CHOC). Svake godine širom svijeta više od 300.000 djece od rođenja do napunjenih 19 godina života dobije neki oblik raka.

Otprilike osmero od desetero djece živi u zemljama niskog i srednjeg životnog standarda gdje je stopa preživljavanja manja od 20 posto. Ovo je u oštrom kontrastu u odnosu na zemlje visokog standarda, gdje stope izlječenja premašuju 80 posto ukoliko se bolest rano otkrije, prenosi Health24.

Kada je riječ o najugroženijoj Južnoj Africi, blizu 2.500 djece godišnje dobije neki oblik raka, ali se on nažalost otkrije samo kod njih 1.500. Zabrinjavajuća je činjenica da je stopa preživljavanja kod osoba s dijagnosticiranim rakom vrlo niska i iznosi 55 posto. Ovo znači da u Južnoj Africi svake godine preživi samo 50 posto djece koja boluju od ove teške bolesti.

U septembru 2018. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Svjetska zdravstvena organizacija objavila je svoju novu globalnu inicijativu za smanjivanje razlike između stope preživljavanja djece s rakom u zemljama s niskim i visokim životnim standardom.

Jedan od načina da se poveća procent preživljavanja od raka u djetinjstvu je podizanje svijesti o tome kako se različiti kanceri mogu manifestirati i kako uočiti simptome dovoljno rano.

Razlog niske stope preživljavanja i izostanak ranog otkrivanja može biti uzrokovan nedostatkom znanja i svijesti, kao i stigme, praznovjerja i mitova o raku u određenim kulturnim grupama. Ljekari navode kako im je cilj smanjiti stigmu i mitove te stvoriti svijest o simptomima i ranom otkrivanju.

Prema Sindikatu za međunarodnu kontrolu raka (UICC), rano otkrivanje također može rezultirati manje intenzivnim tretmanom koji može smanjiti finansijski teret za porodice oboljelih.

Prema nalazima ljekara, pet najčešćih vrsta zloćudnih bolesti koje se javljaju kod djece su leukemija, tumori mozga, neuroblastoma, Wilmsov tumor i limfomi.
Ova oboljenja se manifestiraju na različite načine, ali postoje rani opći znakovi upozorenja na koje trebate paziti kod vašeg djeteta.

Ne ustručavajte se potražiti medicinsku pomoć ako vaše dijete doživi bilo koji od sljedećih simptoma: bol u kostima i zglobovima, ekstremni umor i bljedoća, glavobolja i vrtoglavica, otečeni limfni čvorovi u vratu, pazuhu ili preponama, iznenadni gubitak težine, trajna groznica, iznenadne promjene na oku ili poremećaji vida, pojava modrica bez uzroka te uporna mučnina i povraćanje.

Related posts