Rad praznikom je prekršaj, propisane visoke kazne

Potpuno drugačije tumačenje historije i mogućnosti donošenja različitih zakona u godinama poslije rata dovele su do velikih različitosti između dva bh. entiteta i to u brojnim društvenim oblastima.

Jedna od takvih, gdje se različitosti možda najviše ispoljavaju, jesu praznici koji se obilježavaju na ova dva dijela bh. teritorije.

Kako su za Fokus.ba istakli iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, ova oblast je u Federaciji BiH regulisana nekadašnjim Zakonom o praznicima RBiH. Po ovom zakonu međunarodni praznici koji se slave u FBiH su Nova godina, Prvi maj i Dan pobjede nad fašizmom. Dok se prva dva praznika proslavljaju (neradno) po dva dana, Dan pobjede nad fašizmom se proslavlja radno.

“Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – 1. Mart i Dan državnosti Bosne i Hercegovine 25. novembar, slave se samo jedan i to na dan samog praznika. Napominjemo da se svi navedeni praznici evidentiraju kao plaćeno odsustvo, za sve zaposlene, kako u javnoj službi, tako i u realnom sektoru“, navode iz ovog ministarstva.

Entiteskim zakonima propisane su i kazne za rad tokom praznika. Tako u Zakonu o praznicima RS-a stoji da pravna lica i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti čine prekršaj ukoliko rade u dane republičkih praznika.

Tako pravna lica mogu platiti kaznu i do 15.000 KM, dok lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti mogu dobiti kaznu koja se kreće u rasponu od 500 do 1.500 KM.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a ističu da su u ovom zakonu navedeni republički i vjerski praznici kao i neradni dani s tim u vezi.

To su Nova godina (1. i 2. januar), zatim Dan Republike (9. januar), kojeg je, podsjećamo, zabranio Ustavni sud BiH, Međunarodni praznik rada (1. i 2. maj), Dan pobjede nad fašizmom (9. maj) i Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH 21. novembra.

Za razliku od Federacije BiH u RS-u se ne radi 9. maja kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom.

U zakonu je navedeno i da pojedini organi uprave mogu odrediti koje će insitucije raditi tokom praznika zbog određenih potreba građana.

/fokus.ba

Related posts