Prvi Knjigaton u Bosankoj Krupi

Baš kao što je i zamišljen, Knjigaton je privukao veliki broj djece, te je još jednom pokazao da Bosanska Krupa ima čitalačku publiku i da je čitanje, ali i pisanje još uvijek IN.
Danas je u Teledomu organiziran Knjigaton, prvo maratonsko čitanje u Bosanskoj Krupi, gdje su se od jutra pa sve do kasno u večer, ljubitelji lijepe riječi, svih uzrasta, družili i dijelili ljepote i mudrosti knjiga i onih koji ih pišu i čitaju.

Knjigaton je počeo u jutarnjim satima sa našim najmlađima, u Dječijem vrtiću Bosanska Krupa, gdje su se čitale pjesmice i bajke, i uz razgovor i lijepo druženje došlo do lijepih i korisnih zaključaka. Iako mali, djeca su pokazala veliku mudrost i razumijevanje, ali i motivaciju da se Knjigaton i druženje uz čitanje opet ponovi.

Nešto kasnije, učenici Prve i Druge osnovne škole su diskutovali o knjigama, o onome što najviše čitaju i na koji način svoje pisanje, kao i čitanje, znanje i sposobnosti. Voditeljica radionica, magistrica književnosti Azra Bećirević je sa učenicima prošla kroz osnovna teoretska shvatanja književnosti, a potom su razgovarali o osobnim izborima čitanja, te o pisanju i samostalnom stvaranju.

Pojedini učenici su hrabro pročitali i svoja djela, te je tako svaka od četiri grupice od po 35 učenika, pokazala i donijela u Knjigaton nešto drukčije, nešto svoje i pozitivno, što vrijedi podijeliti sa svima onima koji nisu bili u prilici da to vide i čuju.

Oko 19h počeo je i Knjigaton za odrasle, kojih je bilo znatno manje, ali uz ugodno druženje i diskusiju o knjigama, književnosti, trenutnoj situaciji te mogućnostima unapređivanja i promovisanja knjige i pisane riječi uopćeno, prvo maratonsko čitanje je završilo. Slijedeći Knjigaton će možda biti već slijedeći mjesec, jer su i mali i veliki izrazili želju da se nešto ovako ponovi, te se nadamo da ćemo do tada naći veću podršku i veći odziv.

U velikom Knjigatonu dogovorili smo druženje, svakog mjeseca barem jednom, gdje ćemo odabirati knjige koje bismo čitali a potom diskutovali o njima, te smo za slijedeći mjesec odabrali knjigu Dva poslijeratna druga, Đorđa Balaševića, koja je bila omiljena knjiga naše rahmetli sugrađanke Edite Malkoč, koja je uvijek bila dio ovakvih druženja, a vječno će biti dio nas, u nama i našim srcima. Svi zainteresirani za slijedeći Knjigaton mogu se javiti u Teledom, na broj telefona ili facebook stranicu.

‘Čitajte, da biste živjeli’! Čitajte da biste mogli razmišljati svojom glavom i biti pokretači svojih sudbina i života.

Related posts