Protekla godina najtoplija u historiji, WWF poziva na hitnu akciju

Godina 2016. proglašena je najtoplijom u historiji, saopćila je u srijedu Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) te pozvala na hitne međunarodne akcije.

“Danas su NASA i američki državni ured za oceane i atmosferu (NOAA) proglasili 2016. najtoplijom zabilježenom godinom na globalnoj razini”, saopćio je WWF te poručio kako su rekordne temperature u 2016. signal za hitnu međunarodnu akciju.

Voditelj odjela za klimu i energiju WWF-a Manuel Pulgar Vidal kaže kako istraživanja pokazuju da je 2016. najtoplija godina ikad izmjerena.

“Ako je ikada bilo vrijeme za hitno djelovanje protiv klimatskih promjena, to je sada. Iako globalni pokret za rješavanje ove krize raste, priroda nas uporno podsjeća da moramo ubrzati tempo”, poručio je Pulgar-Vidal.

Klimatske promjene koje je prouzročio čovjek širom svijeta već destabiliziraju proizvodnju hrane, prouzrokuju nestašicu vode i povećavaju nestabilnost najugroženijim sredinama. Od ubrzanog topljenja leda na Arktiku i Antarktiku do razornih ciklona, suša i požara, priroda nas upozorava. Glavni pokretači prošlogodišnjih teških vremenskih prilika ne pokazuju znakove usporavanja i nastavit će utjecati na vremenske uvjete u 2017.

“Vrijeme je da uvažimo Pariški sporazum i povećamo usmjerenje prema čistoj energiji u nadolazećim godinama. Moramo uspostaviti suradnju privatnog sektora, civilnog društva te nacionalnih i lokalnih vlada kako bi naš zajednički odgovor bio jači i ambiciozniji. Rješavanje tog problema mora se temeljiti na dugoročnim planovima i strategijama koje su neophodne za prijelaz na ekonomiju budućnosti – ekonomiju koja počiva na čistim i obnovljivim izvorima, istaknuo je Pulgar Vidal.

Related posts