Propao i drugi Javni poziv: Još se ne zna ko će u BiH prenositi utakmice sa SP u Rusiji

Radio televizija Bosne i Hercegovine počela je direktnu prodaju medijskih prava, odnosno sublicenciranje prava prijenosa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, nakon što ni u drugom roku nije stigla niti jedna ponuda na Javni poziv.

Prava se nalaze u vlasništvu BHRT-a, koja je kao početnu prodajnu cijenu sublicencnih prava prijenosa odredila dva miliona i 330.000 KM. Svi pripadajući porezi, kao i drugi eventualni troškovi u vezi sa kupoprodajom trebali su pasti na teret kupca.

No, nakon što se niko nije javio ni na drugi Javni poziv, BHRT je donio odluku o direktnoj prodaji. To je za Faktor potvrdio i Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

– Vode se direktni razgovori, ima zainteresovanih, ali ne mogu govoriti o detaljima, odnosno o zainteresovanim i cijenama. Sve bi se trebalo znati do kraja mjeseca – kazao je Karamehmedović za Faktor.

Ukoliko BHRT ni kroz direktne razgovore ne proda prava prijenosa, čiji je vlasnik, logično bi bilo da utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji gledamo na državnoj televiziji. No, Karamehmedović nam to nije mogao potvrditi.

– To će odlučiti EBU (Evropska radiodifuzna unija, op.a). Postoji mogućnost da bude tako – zagonetno je kazao Karamehmedović.

BHRT je za 2.330.000 KM prodavao 46 neekskluzivnih i 18 ekskluzivnih i neometanih mečeva, odnosno u cijelosti, uključujući finale, ceremoniju otvaranja i ceremoniju zatvaranja SP u Rusiji 2018. Kroz direktnu prodaju moguće je da se odredi i druga cijena.

Također, kako smo uspjeli saznati, postoji mogućnost da BHRT proda samo 18 ekskluzivnih utakmica, a da ostali mečevi Mundijala budu emitovani na državnoj televiziji…

Mundijal u Rusiji igra se od 14. juna do 15. jula 2018. godine.

Izvor: Faktor

Related posts