Projekti / Najavljena gradnja katoličke kapele u Bosanskom Petrovcu

Prilikom nedavne posjete banjolučkog biskupa Franje Komarice Bosanskom Petrovcu najavljena je gradnja katoličke kapele u tom gradu.

Biskup Komarica sastao se s načelnika općine Zlatkom Hujićem koji je podržao projekt izgradnje manje katoličke crkve (kapele) na katoličkom groblju u Bosanskom Petrovcu te uređenje devastiranoga katoličkog groblja u Krnjeuši na kojem bi bio podignut spomen-križ.

Načelnik Hujić istaknuo je kako će ti projekti biti kamenčić više u mozaiku dobrosusjedskih odnosa na području općine Bosanski Petrovac i izgradnje multietničke i multikonfesionalne sredine.

Obećao je da će općina sa svoje strane, proceduralno i pravno, pomoći u njihovoj realizaciji, saopćeno je iz Župnog ureda Drvar.

Biskup Komarica pohvalio je zalaganje načelnika Hujića u izgradnji dobrosusjedskih odnosa i suživota na području Petrovca, te u stvaranju uvjeta za normalan život za sve građane kroz brojne infrastrukturne i gospodarske projekte koje je kao načelnik pokrenuo.
Posebno mu je zahvalio na susretljivosti i nesebičnoj pomoći koju pokazuje za potrebe malobrojne katoličke zajednice u Bosanskom Petrovcu.

Potom je biskup Komarica sa svojom pratnjom posjetio devastirano katoličko groblje u Krnjeuši, gdje je iznio prijedloge za njegovo uređenje i podizanje spomen-križa u čast 125. godišnjice osnivanja ugasle župe Krnjeuša.

Posljednje tri godine na tom se groblju održava komemoracija za preko 250 ubijenih sugrađana i župnika don Krešimira Barišića koji su ubijeni u pokolju 9. i 10. augusta 1941.

U Bosanskom Petrovcu prošle je godine uređeno i ograđeno dugi niz godina zapušteno i devastirano katoličko groblje te je na njemu lani i slavljena prva sveta misa nakon 75 godina.

Na području općine Bosanski Petrovac danas živi samo desetak katolika, a prije Drugog svjetskog rata tamo ih je živjelo više od 1500. Postojale su katoličke crkve u Bosanskom Petrovcu, Krnjeuši i Oštrelju, ali sve tri su porušene u Drugom svjetskom ratu.

Related posts