Projekat učenika Medicinske škole iz Bihaća: „Invalidnost nije nesposobnost“

Naime, tim učenika 3c razreda srednje Medicinske škole iz Bihaća kroz projekat „Ja, građanin“ zajedno sa mentoricom Almom Hadžić, predstavit će probleme s kojima se susreću osobe sa invaliditetom, kao i mišljenja kako i na koji način bi se ovi problemi mogli riješiti.

U nastavku prenosimo dopis koji su nam poslali učenici 3c razreda Medicinske škole, ukazujući na ozbiljnost ovog problema, kao i na zajedničkom rješavanju istog:

„Invalidnost nije nesposobnost“ se ne odnosi samo na fizičku, već i na mentalnu invalidnost. Naime, najveći problem osoba sa invaliditetom u našoj zemlji jeste to što se oni susreću sa raznim oblicima diskriminacije, sa problemima kao što je nepristupačnost raznim objektima, nezaposlenost, nedovoljna podrška ljudi koji ih okružuju, kao i osjećaj sažaljenja koji drugi imaju prema njima. Također, jedan od problema osoba sa invaliditetom jeste taj što oni često zbog svoje invalidnost ostaju samo na osnovnom ili srednjem obrazovanju. Međutim, ipak jedan od najvećih problema jesu rampe za invalide, koje su rijetke ili ih nikako nema. Pri zapošljavanju mnogi smatraju da osobe sa invaliditetom nemaju znanje i vještine za određene poslove. Oni mogu da se izbore za sebe onoliko koliko im to pruža zajednica, pa tako osobe sa invaliditetom, zajedno sa problemima s kojim se svakodnevno susreću, nemaju jednake uslove,a samim tim ne mogu u dovoljnoj mjeri da iskažu svoj protest i izbore za svoja prva.

Naš cilj je upravo to da istaknemo njihovo postojanje, osvijestimo građane BiH o problemima s kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću i da ponudimo neka rješenja. U BiH živi 8,3%, tačnije 294 058 osoba koje imaju određeni stepen invaliditeta. Od toga je 3,8% muškog pola, a 4,5% ženskog pola.

Kao odličan primjer svega navedenog navodimo riječi Mehmeda Bosnića, koji nam govori o svemu iz svoje perspektive:

„Projekt „Invalidnost nije nesposobnost“ ima cilj skretanja pažnje prema osobama s invaliditetom. Samim time, shvata se koliki su zapravo svakodnevni problemi osoba s invaliditetom i već tu se mogu postaviti ciljevi za unapređenje čitavog društva. Sam ovakav projekt nosi veliku težinu, jer „zdrava“ osoba ne može pretpostaviti koliko je tu zapravo problema na koje se ne skreće pažnja. Veliki broj osoba s invaliditetom, a i običnih građana smatra da se u BiH ništa ne može promijeniti. Zbog toga, osobe koje koriste invalidska kolica ne mogu ući u veliki broj objekata, problem su arhitektonske barijere (nepostojeće rampe, liftovi i sl.). Pored toga, nastaju problemi s medicinskim pomagalima, obrazovanjem, zapošljavanjem. Ukoliko osoba s invaliditetom dobije neadekvatno pomagalo, narušava se njegova sposobnost za vođenjem normalnog života. Pored toga, obrazovni sistem se jako često ogluši na potrebe osoba s invaliditetom, pa većina završi samo osnovnu ili srednju školu. Zbog lošeg obrazovnog sistema, ali i uvjeta zapošljavanja, veliki broj osoba s invaliditetom većinom završe kao socijalni slučajevi. Zato smatram da bi projekti poput ovog trebali biti više podržani, probudila bi se svijest kod mnogih i napravili bi velike promjene.“

Projekat će biti predstavljen 16.03.2018. godine u Bihaću u vidu općinskog takmičenja, a učenici se nadaju da će naići na razumijevanje i veliku podršku.

Podršku ovim učenicima putem društvenih mreža pružio je naš poznati bh. fudbaler Senijad Ibričić, kao i glumac i TV voditelj Mario Drmać.

cazin.net

Related posts