Proizvodi tuzlanske Solane na tržištu cijele jugoistične Evrope

Tešanjska AS grupacija ima namjeru da tuzlansku Solanu učvrsti kao ključnog snabdjevača cjelokupnog tržišta jugoistočne Evrope.

Ovo se navodi u mišljenju na tender ponudu koju je raspisala AS Holding Tešanj u zajedničkom djelovanju sa AS d.o.o. Jelah za preuzimanje Solane Tuzla.

– Ponuda ima namjeru da poštuje strateške i prioritetne ciljeve koji su definisani vizijom i misijom ciljnog društva sa posebnim naglaskom na modernizovanje temeljne proizvodnje i pokretanje nove, te kreiranje potpuno novih proizvoda, poboljšanje distributivno logističkih kapaciteta kako bi se učvrstio kao ključni snabdjevač cjelokupnog tržišta jugoistočne Evrope, navodi se u mišljenju Uprave i Nadzornog odbora o tender ponudi.

U pogledu uposlenika, AS grupacija namjerava da poboljša njihov materijalni položaj kao i da poduzme mjere na uvećanju znanja uposlenika, dodaje se.

Uprava i Nadzorni odbor Solane pozivitno su se izjasnili o ponudi za preuzimanje kompanije.

AS Holding je vlasnik 47,2 posto, a AS d.o.o. Jelah 2,9%, te zajedno posjeduju 50,1% dionica Solane.

Tender ponuda za preostale dionice Solane raspisana je 24. januara, a trajat će do 21. februara 2019. godine, izvještava Indikator.ba.

AS GROUP je jedna od najvećih bosanskohercegovačkih grupacija sa većinskim privatnim kapitalom, a razvija se u tri divizije: hrana, trgovina i tekstil.

Sjedište firme je u Tešnju, općini iz koje je čak 13 privatnih kompanija među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini.

Već nekoliko godina u nizu AS GROUP zauzima najviša mjesta u ukupnom poretku najvećih kompanija u BiH.

Samo u prehrambenoj diviziji u AS GROUP se proizvodi oko 1200 različitih prozovoda, a Grupacija je vlasnik i nekoliko u ovoj sferi najpopularnijih bh. brandova, kao što su Kent, Master, Zlatna džezva, Espresso, Zlatni puder, Bosanski lokum, Jaro, Novi dan, Farmer, Trokutino, Jufka, Tajna, Petit biscuits, Lara, Praline, Duo, Štrudla, Imperijal, Tiru – Liru, Stampi, Milkent, Begova čorba, itd.

AS GROUP sačinjavaju prehrambeno – trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, Kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika.

Grupacija zapošljava oko 2.700 radnika, sa tendencijom rasta u sve tri divizije.

Izvor: vijesti.ba

Related posts