Proizvedena prva bh. haubica, koštat će milion maraka

Preduzeće “Bratstvo” iz Novog Travnika je pri kraju razvoja modernog artiljerijskog oruđa proizvedenog poslije rata u BiH. Riječ je o samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara.

Haubica je proizvedena sa osnovnim ciljem postizanja visokog nivoa operativne pokretljivosti s maksimalnom brzinom od 80 do 100 km/h na kvalitetnijim putevima i do 25 km/h na putu makadamskog tipa, prenosi Index.ba.

Kamion koji bude korišten za podvozje trebao bi da ima i sposobnost svladavanja vodenih prepreka, mekog i /ili raskvašenog zemljišta, zahvaljujući sistemu za automatsku regulaciju pritiska u pneumaticima u funkciji tvrdoće terena.

Visoka taktička pokretljivost omogućuje brzo zauzimanje vatrenog položaja na različitim vrstama terena. Bitno je istaknuti da ova samohodna haubica uveliko zadovoljava zahtjeve strategijske pokretljivosti. S ukupnom masom od svega dvadesetak tona, SH 1 se može efikasno transportovati avionima, željeznicom i sredstvima pomorskog transporta.

Zbog toga što se 90% djelova proizvodi u BiH, naša samohodna haubica SH 1 je do 20 odsto jeftinija od konkurencije. Kompletno oruđe je i lakše od većine konkurenata na tržištu, a to ovakvom artiljerijskom oruđu omogućava veću mobilnost što je velika prednost kod plasmana ovog proizvoda.

Interes za haubicu čija će cijena biti oko milion KM po komadu postoji, ali do završetka testiranja nikakvi ugovori neće biti potpisani.

Tehničke karakteristike
– Domet 40 km – Automatsko punjenje šest granata – Kompjutersko GPS zauzimanje elemenata za gađanje – Zauzimanje novog položaja za manje od 90 sec. – NATO kalibar 155 mm – Laserski i GPS navođena municija.

Related posts