Programi poticaja zapošljavanja: Koliko radnika ostane na poslu nakon isteka ugovora?

Programi poticaja zapošljavanja su mnogim nezaposlenim građanima BiH jedina mogućnost za pronalazak posla.

Milioni maraka izdvojeni za programe sufinansiranja zapošljavanja Milioni maraka izdvojeni za programe sufinansiranja zapošljavanja

Entitetske vlade kroz zavode za zapošljavanje izdvajaju milione maraka sufinansirajući troškove zaposlenja, ali kritičari često ističu da većina zaposlenih kroz ove programe na kraju projekta dobije otkaz.

Odgovarajući na upit državnih zastupnika o tome koliko zaposlenih po isteku programa poticaja zapošljavanja ostaje na radnim mjestima, iz entitetskih zavoda za zapošljavanje kao i iz Brčko distrikta BiH su dali različite odgovore.

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZ) su istaknuli da “je na osnovu provjere statusa osoba koje su uključene u programe poticanja zapošljavanja, samozapošljavanja ili zapošljavanja uz obuku u protekle tri godine utvrđeno da, u ovisnosti od vrste programa, između 60 i 70 posto tih osoba ostane u radnom odnosu, nakon isteka perioda sufinansiranja“.

– Ovo predstavlja dobar rezultat imajući u vidu i činjenicu da znatan dio ovih osoba spada u kategoriju dugotrajno nezaposlenih osoba, ali i druge kategorije teže zapošljivih, te da su uglavnom zaposlene kod poslodavaca iz privatnog sektora koji čine više od 90 posto od ukupnog broja poslodavaca s kojima su zaključeni ugovori o sufinansiranju zapošljavanja – navodi se u odgovoru FZZ-a.

Iz Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH su kazali da “veoma mali broj osoba, po okončanju programa poticaja, ostaje da radi kod poslodavca koji je koristio benefite takvog zapošljavanja. Navedeno se odnosi, kako na osobe koje su putem aktivnih mjera zapošljavanja u realnom sektoru kao i na osobe koje su, kako je navedeno, zapošljavane u organima i institucijama Distrikta s ciljem odrađivanja pripravničkog staža”.

Iz Zavoda za zapošljavanje RS-a su pojasnili efekte različitih programa poticaja zapošljavanja. U Projektu podrške zapošljavanju i privredi RS-a u 2014. godini u koji je uloženo 2,82 miliona KM, oko 80 posto osoba ostalo je u radnom odnosu i nakon isteka projekta. S druge strane, u programu “Zajedno do posla” u koji je tokom 2014. uloženo 2,3 miliona KM u radnom odnosu je ostalo 62 posto radnika.

Projekat sufinansiranja zapošljavanja mladih u statusu pripravnika “Prvi posao” u 2014. godini u koji je uloženo 2,28 miliona KM rezultirao je u tome da je 55 posto osoba ostalo u radnom odnosu i nakon isteka projekta. Zavod za zapošljavanje RS-a je naveo i niz drugih projekata u kojima procenat osoba koje su zadržale radno mjesto varira od 34 do 56 posto.

Related posts