Proglašeni šampioni BIH: Titula najbržih automobilista na brdskim stazama pripala Cazinjanima

Danas je u Mostaru u Hotelu Bristol, u organizaciji Sportskog auto moto saveza BiH (SAMS BiH) i uz podršku Sportskog saveza Grada Mostara održana ceremonija svečanog proglašenja prvaka i pobjednika u svim disciplinama auto sporta u Bosni i Hercegovini, kojoj je prisustvovao veliki broj osvajača ovih priznanja ali i predstavnika sportskih klubova, organizatora takmičenja i funkcionera SAMS BiH.

Nakon uspješno okončane takmičarske sezone 2016, priznanja su dodjeljena u čak sedam disciplina ovog sporta, i to za šampionate na kružnim i brdskim stazama, u auto rallyu, u ocjenskim vožnjama spretnosti (OVS), autoslalomu i trkama ubrzanja na 402 metra.

Ove godine titulu najbržeg automobiliste na brdskim stazama je osvojio Cazinjanin Salih Ljubijankić, pobijedivši u Generalnom plasmanu u ovoj disciplini kao i u bodovanju Grupe N. Titula prvaka na brdskim stazama u Grupi E1 je pripala još jednom Cazinjanu, Nihadu Seferagiću, dok je u kategoriji Historic titulu osvojio Sarajlija Dane Milenović.

U disciplini auto rally, inače poznatoj kao „Kraljica autosporta“, titulu prvaka u konkurenciji vozača je osvojio Azer Kurtović iz Sarajeva, dok je titula šampina u poretku suvozača pripala njegovom suvozaču Mirsadu Krainoviću iz Tuzle. U konkurenciji vozača u bodovanju za Kup BiH, što je takmičenje koje je pored posada iz BiH otvoreno i za takmičare koji su nosioci stranih licenci ovogodišnji prvak je Željko Milutinović iz Srbije, a u istu zemlju odlazi i titula najboljeg u konkurenciji suvozača, gdje je slavio Dražen Komarica.

U Mostaru su po prvi put ikada proglašeni i pobjednici u disciplini autoslalom, koja se upravo u 2016. godini po prvi put bodovala za Šampionat BiH, i kojoj s obzirom na veliki odziv takmičara na svim trkama predviđamo uspješnu budućnost. U generalnom plasmanu autoslaloma prvak BiH je postao Muamer Julardžija iz Jajca, koji je ujedno osvojio i titulu najboljeg u grupi Sprint, dok su u preostale dvije grupe, Serija i Sport, slavili Davor Sikima i Ivica Malić, obojica iz Jajca, čime su takmičari iz ovog grada dugogodišnju dominaciju iz discipline OVS nastavili i u ovoj novoj disciplini, koja također spada u temeljne discipline autosporta.

U popularnoj disciplini trka ubrzanja na 402 metra, pobjednik u generalnom plasmanu za 2016. godinu je Sead Agić iz Sarajeva.

U Mostaru su nagrađeni i šampionski klubovi, pa su za najbolje rezultate u poretku klubova u svojim disciplinama osvojili „AMK Široki“ Široki Brijeg za trke na kružnim stazama, „AK ArcRACING“ Sarajevo je dvostruki dobitnik nagrade za osvojene pobjede u dvije discipline, trke na brdskim stazama i auto rally, jednako kao i „SAK Komotin“ Jajce za najbolje rezultate u šampionatima u autoslalomu i OVS. Za prva mjesta u poretku klubova su još nagrađeni i „ASK RID Sport“ Bajina Bašta (Srbija) u poretku Rally Kupa BiH i „AMK Extreme“ Mostar za osvojeno prvo mjesto u disciplini Trke ubrzanja. – piše klix.

Related posts