Pripreme za odgovaranje na upitnik Evropske komisije na nivou kantona Federacije BiH

Vanjskopolitička inicijativa BiH u saradnji s partnerom iz Engleske i uz podršku Britanske Vlade upriličila je jučer i danas u sali Skupštine USK-a u Bihaću mentorsku radionicu namjenjenu službenicima kantonalnog organa uprave koji će raditi na poslovima osiguranja imputa za odgovore BiH na upitnik Europske komisije koji će u Bosnu i Hercegovinu stići do kraja sedmice. Jedan od najpozvanijih ljudi u regiji Vladimir Medak upoznao je polaznike radionice s tehnikom i metodologijom popune upitnika EK u BiH za pristup naše zemlje EU.

Vladimir Medak, donedavno pomoćnik direktora kancelarije za europske integracije Vlade Srbije a sada glavni pravnik pregovaračkog tima Vlade Srbije za EU, iznio je svoja saznanja o tehnici i metodologiji popune EU upitnika u Srbiji i Crnoj Gori, i pitanjima koje je on sadržvao u ovim zemljama. Dvodnevnu radionicu pohadali su koordinatori za tridesdet i tri poglavlja koji su shodno pitanjima koja se tiču određene oblasti kreirali svoje radne grupe.

Na ovaj način bit će obuhvaćeno što više primjera tipova pitanja na koja će kantonalna administracija morati dati odgovor. Ovo je mentorska radionica koju Vanjskopolitička inicijativa BiH organizira u USK, već četvrtom u Federaciji, a naredna će biti održana u Livnu. U Vladi USK-a u protekla dva mjeseca vode intenzivne aktivnosti na procesu europskih integracija za područje našeg kantona.

U Vanjskopolitičkoj inicijativi BiH se nadaju da će do kraja januara ovim mentorskim radionicana uspjeti obuhvatiti gotovo sve kantonalne službenike u Federaciji BiH koji će raditi na popuni upitnika Europske komisije u BiH za pristup naše zemlje EU. – piše RTV USK.

Related posts