Pripadnici MUP USK-a podržali “Dan ružičastih majica”

Dana 22.02.2017. godine na Gradskom trgu u Bihaću u organizaciji JU „ Mješovite srednje škole –Bihać“, obilježen je međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama – DAN RUŽIČASTIH MAJICA.

Svjesni smo činjenice da nasilje među djecom danas predstavlja ozbiljan društveni problem i jedan je od najčešćih oblika kršenja prava i interesa djece, da se i dalje svi slučajevi vršnjačkog nasilja ne prijavljuju policiji i da žrtve iz raznih razloga trpe nasilje. Osnovno pravo svakog djeteta je pravo na život i razvoj, da svako dijete , i po domaćim i po međunarodnim zakonima ima pravo na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja ili bilo kojeg drugog degradiranja njegove ličnosti.

Cilj MUP-a USK-a, da svojim prevashodno preventivnim djelovanjem kroz edukativna predavanja među osnovcima i srednjoškolcima na Unsko- sanskom kantonu, radi na podizanja svijesti učenika o štetnosti vršnjačkog nasilja, kao i posljedicama koji ovaj vid nasilja može izazvati kod djece i maloljetnika.

S toga, podršku ovoj kampanji kao i svim aktivnostima na suzbijanju i prevenciji vršnjačkog nasilja, svojim učešćem i prisustvom, dat će Ministarstvo unutrašnjih poslova USK-a.

Related posts