Predviđaju im najveći broj žrtava koronavirusa: Ova evropska država bi mogla proći najgore

Prema mjerenjima mogli bi biti pogođeni više nego četiri najugroženije evropske države zajedno

Italija i Španija su dva najveća evropska žarišta u pandemiji virusa COVID-19, ali Institut za zdravstvenu metriku i procenu (IHME) iz Seatlea predviđa da bi, prema aktulenom stanju, treća zemlja, ipak, mogla da bude najteže pogođena u Evropi

U Velikoj Britaniji bi od koronavirusa moglo da umre i oko 66.000 ljudi, više nego u Italiji, Španiji, Francuskoj i Njemačkoj zajedno, pokazuju projekcije vodećih svjetskih analitičara podataka o bolesti.

Institut za zdravstvenu metriku i procjenu (IHME) predviđa da će Velika Britanija postati zemlja koja je najteže pogođena pandemijom koronavirusa u Evropi, te da će imati oko 40% ukupnih slučajeva smrti na kontinentu. Na listi se nalaze zemlje EU, Velika Britanija i SAD.

Prema njihovim projekcijama, predviđa se 66.314 smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji od COVID-19 do augusta, a najviše će ih dnevno biti gotovo 3.000, na osnovu strmog porasta smrtnih ishoda početkom epidemije.

Analitičari također tvrde da su rasprave o “imunitetu krda” dovele do toga da u Velikoj Britaniji ne budu na vrijeme uvedene mjere fizičkog distanciranja, koje su donesene 23. marta u Engleskoj, kada je broj smrtnih slučajeva koronavirusa iznosio 54.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts