Požalila se na bolove u leđima i otkrila strašnu istinu

Indonežanka je policiji prijavila da joj je bez njenog znanja uklonjen jedan bubreg dok je prije tri godine radila u Dohi u Kataru.

Sri Rabitah (25) je za indonezijske novine ispričala da je shvatila šta se dogodilo tek kad se ranije ove godine vratila kući, na otok Lombok, i posjetila doktora jer ju je mučila konstantna bol u leđima, piše britanski Telegraph. Doktori su joj tad rekli da ima samo jedan bubreg.

Službenik u ministarstvu vanjskih poslova da je njen slučaj jasan primjer trgovine ljudskim organima te je pozvao na hitnu istragu.

Sri se prije tri godine, kao i milioni drugih žena, prijavila u agenciju za traženje posla van zemlje da bi radila kao spremačica i domaćica. Kad je dobila posao, mislila je da odlazi raditi za porodicu u Abu Dhabi u Ujedinjene Arapske Emirate, no završila je u Dohi u jednoj palestinskoj porodici.

Poslodavci su je navodno poslali na uobičajeni pregled u bolnicu tokom kojeg su joj bez objašnjenja dali opću anesteziju. ‘Bez pitanja i bez dopuštenja dali su mi injekciju. Otkad sistematski pregled zahtijeva injekciju? Doktor mi je rekao da se osjećam slabo i da će me to opustiti’, rekla je za stranicu Detik.

Dodala je i da se sjeća da su je prebacili u sobu punu medicinskih instrumenata prije nego što se probudila u bolovima s neobjašnjivim ožiljkom od reza. Navodno joj nikad nisu objasnili što se dogodilo i poslali su je kući, a poslodavac je ocijenio da nije sposobna za rad.

Ovaj je slučaj šokirao javnost jer zapravo zorno prikazuje što se događa sa 4,5 miliona indonežanskih radnika koji traže posao vani, od čega su većinom spremačice i kućne pomoćnice.

Sri uskoro ide na operaciju koja bi joj trebala olakšati bol i rekla je da ne želi odustati: -Želim da vlast kazni počinitelja. Meni su ukrali bubreg.’

Indonezija je u maju 2015. donijela odluku o trajnoj zabrani zapošljavanja njihovih građanki na Bliskom istoku, upravo zbog vijesti o zlostavljanju, ali mnoge žene i dalje odlaze zbog posla.

Related posts