Potpisan Sporazum o suradnji PK USK i HGK Županijske komore Otočac

U subotu poslije podne, 17.12.2016.g. je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Otočac potpisan Sporazum o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Privredne komore Unsko-sanskog kantona.

Sporazume su potpisali po punomoći predsjednika HGK Luke Burilovića dr. Joso Brajković, predsjednik Županijske komore Otočac i Nihad Šušnjar, generalni sekretar Privredne komore Unsko-sanskog kantona.

Obojica su istakla dosadašnju dugu suradnju, koja se temeljila na Sporazumu iz 1999. godine. Kako su se promijenila vremena i kako je došlo do promjena u privredi dvaju zemalja, ali i u svijetu, pojavila se potreba za potpisivanjem novoga Sporazuma s novim sadržajem.

Nihad Šušnjar je istakao dobru suradnju sa Županijskom komorom Otočac, koja već gotovo od samoga početka Međunarodnog sajma “EKOBIS” u Bihaću predstavlja svoje gospodarstvo i gospodarstvenike, odnosno sudjelovanje na stručnim i znanstvenim konferencijama koje se prilikom tog sajma priređuju. Dr. Joso Brajković je naglasio da je ta suradnja obostrana, o čemu svjedoče brojni izlagači i na ovogodišnjemu 10. jubilarnom Božićnom sajmu u Otočcu, kao i na ranijim sajmovima “Advent u Otočcu” na kojima je Privredna komora više puta sudjelovala sa svojim izlagačima, a ove godine je i partner sajma. Suradnja se odvijala i na zajedničkim projektima, a davne 1999. godine započela je suradnjom tadašnjih povjerenstava za zaštitu okoliša s područja Ličko- senjske županije i Unsko-sanskog kantona.

Sporazumom se uređuju međusobni odnosi a potpisnice Sporazuma će nastojati svaka sa svoje strane: poticati međusobne gospodarske/privredne odnose gospodarskih/privrednih subjekata; unaprjeđivati poslovne veze u gospodrastvu/privredi sukladno najnovijim dostignućima u svijetu poslovanja; pridonositi višim oblicima suradnje, poslovno-tehničke suradnje, zajedničkih ulaganja i mogućih oblika industrijske kooperacije; stvrati i tovarati mogućnosti korištenja komplementarnih gospodarskih/privrednih dobara dobara; pobuđivati zanimanje za međusobnu tržišnu suradnju i stvarati mogućnosti zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Poslovna suradnja obje komore, a temeljena na ovom Sporazumu, podrazumijeva međusobno pružanje ispomoći razmjenom informacija i to: o globalnim spoznajama o tržištu, odnosno podacima za pojedine gospodarske/privredne grane koje su u interesu obje potpisnice; o poreznim i drugim sustavima/sistemima bitnim za uvjete/uslove poslovanja u svakoj od zemalja, odnosno trećih tržišta; o zainteresiranosti ulaganja stranog kapitala u uvjetima prekogranične suradnje; o pravnim i drugim pitanjima bitnima za ostvarenje vanjsko-trgovinske regulative.

Poseban naglasak u sporazumu stavljen je na međusobnu razmjenu iskustava u vezi korištenja pretpristupnih fondova EU, odnosno mogućnosti korištenja sredstava EU za prekograničnu suradnju.

Potpisnice Sporazuma će se osobito truditi oko organiziranja i održavanja gospodarskih/privrednih sajmova, sudjelovanja na tim sajmovima van njihovog matičnog područja, oko organiziranja predstavljanja gospodarskih/privrednih mogućnosti obje regije.

Ako im se ukaže potreba, potpisnice Sporazuma mogu osnivati stručne timove i radne skupine u cilju operacionalizacije međusobne poslovne suradnje.

Potpisivanju Sporazuma o suradnji nazočila je i potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj, direktor JP Nacionalnog parka “Una” Amarildo Mulić, direktor “Tatarevich & Sons” Emin Tatarević, direktor “NDM” Studio za vizualne komunikacije Bihać Nermin Kasupović, te suradnici dvaju komora.

Related posts