Posljednja Obamina odluka zbog koje će Trump “poludjeti”

Američki predsjednik Barack Obama uskoro će Bijelu kuću prepustiti Donaldu Trumpu, ali je odlučan u namjeri da učvrsti svoje ekološko naslijeđe. Kako javlja CNN, odluka se temelji na zakonu iz 1953. godine koja dopušta američkom predsjedniku da trajno zabrani eksploataciju nafte na nekom području.

Trump je najavio da će znatno povećati eksploataciju nafte i prirodnog plina iz američkih mora, ali ova Obamina odluka mogla bi mu pomrsiti planove. Odluka je donesena, kažu iz Bijele kuće, zbog održavanja snažne i održive ekonomije Arktika te zbog izloženosti tog područja izlijevanju nafte.

Visoki saradnici američkog predsjednika uvjereni su da će Trump teško promijeniti takvu odluku i dopustiti još veće bušenje nafte.

Obamin potez značajna je pobjeda za sve borce za očuvanje okoliša koji su se godinama borili protiv bušenja nafte u toj ekološki krhkoj regiji. Ova specifična zabrana odnosi se na 46,5 milijuna hektarima saveznih voda uz obalu Aljaske u Čukotskom moru te većinu Beaufortova mora te 1,5 hektara u Atlantiku od Nove Engleske do zaljeva Chesapeake. Sama zabrana ne uključuje Aljasku i nekoliko dijelova Meksičkog zaljeva. Počinje se primjenjivati od 2017. godine.

“Plan je fokusiran na najbolja mjesta, odnosno ona koja imaju najviši potencijal resursa, najniži konflikt i uspostavljenu infrastrukturu”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće za unutarnje poslove.

Bitno je napomenuti da ovo nije prvi put da je Obama zabranio istraživanje nafte u određenim dijelovima američkog podmorja, ali takve odluke su uvijek imale svojevrsni rok trajanja. Prošlog mjeseca su neki dijelovi Arktika proglašeni zaštićenim zonama, ali samo na pet godina. Naravno, pojavili su se i neki kritičari pa je tako Dan Naatz iz Udruge nezavisnih naftaša Amerike izrazio neslaganje.

“Ne slažemo se s ovim izmjenama u posljednji trenutak. Ostalo mu je još mjesec dana u uredu i podlegao je pritiscima ekoloških ekstremista koji će velike zalihe nafte i plina udaljiti od onih kojima bi najviše trebale”, rekao je Naatz.

Related posts