Posljednji stanari kolektivnog centra u Velagićima: Musići, osim barake, nemaju drugi dom

Četveročlana porodica Musić već 18 godina živi u montažnom objektu u selu Velagići nadomak Ključa, koji je u poslijeratnom periodu služio kao kolektivni centar za izbjegle i raseljene osobe.

U međuvremenu, ostali stanari ovih montažnih baraka pronašli su drugi dom, jedino su supružnici Samir (43) i Belma (37), s dvoje djece Raifom (14) i Samirom (10), primorani još živjeti na ovom mjestu jer, kažu, nemaju drugo utočište.

Nema imovine

Musić je kao 16-godišnjak tokom rata izbjegao iz Banje Luke, jedno vrijeme proveo je u Austriji, da bi se nakon okončanja rata vratio u BiH te stjecajem okolnosti završio u Ključu. Kaže da u rodnom gradu nema imovinu te da ima majku koja živi u Austriji, ali s njom rijetko ima kontakt. U Ključu je upoznao suprugu Belmu.

– Izrodili smo i othranili dvoje djece i oni su mi jedino i najveće bogatstvo u životu. Stanujemo u dva sobička, dijelimo zajednički toalet i kupatilo s drugima, snalazimo se kako znamo i umijemo. Ostali dolaze, borave neko vrijeme u barakama, zatim odlaze, a samo mi ostajemo – kaže Musić.

Jedini stalni izvor prihoda za ovu porodicu je 100 KM socijalne pomoći, koju ionako neredovno primaju, a kažu da im je sreća što struju i vodu plaća Mjesna zajednica, čije su kancelarije u susjednim prostorijama montažnog objekta.

Problemi s kičmom

Samir objašnjava da je po zanimanju pekar te da je sedam godina radio u obližnjoj Sanici, ali da već dugo vremena ima probleme s kičmom, zbog čega nije u stanju obavljati teške fizičke poslove.

– Pomažu nam dobri ljudi, organizacije „Caritas“ i „Merhamet“, kojima sam neizmjerno zahvalan. Nekada uradim neki posao za nadnicu, ako nije suviše težak, uglavnom, snalazimo se kako znamo i umijemo – ističe Musić.

Uzgaja koze i ovce

I pored svih životnih nedaća s kojima se nosi, kaže da se ne želi predati. U neposrednoj blizini kampa na četiri dunuma zemljišta koje je dobio od lokalnih vlasti započeo je uzgoj koza i ovaca. Kaže da mu je najveća želja da ima svoj krov nad glavom.

Nadu polaže u projekt izgradnje stambenih zgrada u kojima bi se zbrinule izbjegle i raseljene osobe koje još žive u alternativnim smještajima.

(Izvor: Avaz.ba)

Related posts