Posljedice usvajanja apelacije na Zakon o stečaju u FBiH: Proizvodnja u “Diti” uskoro bi mogla stati!

Proizvodnja u tuzlanskoj Fabrici deterdženata “Dita” mogla bi stati! Radnicima ove firme koja je u stečaju u petak je isplaćena plaća, a da li će dobiti narednu, veliko je pitanje.

Posljedica je ovo apelacije potpredsjednika FBiH Milana Dunovića, odnosno odluke Ustavnog suda FBiH koji je proglasio neustavnim članove 33. i 40. Zakona o stečaju FBiH.

Preporuka Općinskog suda

– Općinski sud Tuzla preporučio je stečajnim upravnicima da se pridržavaju odluke Ustavnog suda FBiH, a to znači da sve isplate u toku stečaja idu na našu odgovornost. Zbog toga dolaze u pitanje sve isplate, pa tako i plaće radnika, konkretno u “Diti” – kaže stečajni upravnik “Dite” Hajrudin Kunalić.

Inače, u članu 33. Zakona o stečaju FBiH navedeno je: “Prije ostalih stečajnih povjerilaca namiruju se ona potraživanja koja potječu iz perioda privremene uprave i koja nasuprot odredbi člana 16. stav 4. i člana 17. st. 3. i 4. ovog zakona nije mogao namiriti privremeni upravnik, ni stečajni upravnik, u skladu sa članom 21. stav 2. ovog zakona. Prije ostalih stečajnih povjerilaca, ali poslije povjerilaca iz stava 1. ovog člana namiruju se zaposlenici stečajnog dužnika sa potraživanjima iz radnog odnosa za posljednjih osam mjeseci do dana otvaranja stečajnog postupka, a u visini najniže plaće za svaki mjesec obračunate prema Općem kolektivnom ugovoru za teritoriju Federacije i doprinosima u skladu sa zakonom. Isto vrijedi i za plaćanje naknada štete za povrede na radu koje se isplaćaju u punom iznosu. Dok član 40. glasi: “Iz stečajne mase, prije stečajnih povjerilaca, namiruju se troškovi stečajnog postupka i dugovi stečajne mase”.

Sa ova dva člana, koja su stavljena van snage, stečajne sudije ne žele preuzeti odgovornost za isplate, jer sada nije zakonski definisano kako se dijeli novac.

– Ja mogu neko kratko vrijeme preuzeti odgovornost za isplatu plaća u “Diti”, ali ako se situacija u skorije vrijeme ne promijeni, proizvodnja mora stati – decidan je Kunalić.

Šta kaže zakon

Zakon o stečaju propisuje da stečajni upravnik svojom imovinom garantira za svoje postupke, tako da mora namiriti svu štetu koju njegovi postupci tokom stečajnog postupka, eventualno prouzrokuju. Također, osnovna obaveza stečajnog upravnika, prema zakonu, jeste da zaštiti imovinu fizički, ali i na način da se ne prave novi dugovi.

– Dolazimo u situaciju da ne smijemo platiti struju i vodu, odnosno portire i zaštitare koji čuvaju imovinu. S druge strane, sva šteta koja bi se desila ide na našu odgovornost – pojašnjava Kunalić.

Kako saznajemo, Općinski sud u Zenici zvanično je dostavio poziv na postupanje svim stečajnim upravnicima.

– Članovi 33. i 40. Zakona o stečajnom postupku FBiH neće se primjenjivati od 20. januara 2017. godine. U skladu sa navedenim potrebno je da postupate prema odluci Ustavnog suda FBiH – navodi se u dopisu koji su dobili stečajni upravnici, što faktički znači da sve isplate treba obustaviti.

Radnici bez penzije

Stečajni postupci u FBiH, jasno je, nalaze u pravnom vakumu koji bi brzo trebalo okončati. Najbolji primjer za to je “Dita”, koja je jedna od rijetkih fabrika koja u stečaju radi i proizvodi.

Pored proizvoda na policama u “Diti” su tokom stečaja uspjeli penzionisati sedam radnika iz proizvodnje te još sedam bivših radnika koji su bili na birou za zapošljavanje. Od novca zarađenog u proizvodnji svakom radniku su uplaćene od četiri do šest godina zastalog staža, što iznosi oko 9.000 KM.

Kako saznajemo, u “Diti” još deset radnika čeka na penzionisanje, a među njima su i radnici koji su nakon dvije godine primanja naknade s biroa za nezaposlene, ostali bez bilo kakvih primanja. Jedina nada im je bila uplata zaostalih doprinosa da bi dobili penziju. Sada to, međutim, neće biti moguće.

Do kada će čekati, ostaje da vidimo…

/faktor.ba

Related posts