Pooštrene kontrole na bh. granici zbog afere sa zaraženim mesom u susjednoj Hrvatskoj

Kontrola i nadzor na bh. graničnim prijelazima podignuti su na viši nivo, a na svim prijelazima sve meso koje se uvozi u našu državu kontroliše se na dnevnoj bazi, kazao je za „Avaz“ ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović komentirajući aferu sa zaraženim pilećim i goveđim mesom u susjednoj Hrvatskoj i svakodnevne informacije da su proizvodi u toj zemlji inficirani salmonelom ili ešerihijom koli.

Među posljednjim kompanijama u čijim su proizvodima otkrivene nepravilnosti je „Perutnina Ptuj”. No, prema Šarovićevim riječima, nema razloga za brigu, jer „Perutnina Ptuj“ u BiH ima vlastitu proizvodnju i ne uvozi meso.

– Dakle, ta sumnja ne odnosi se na našu kompaniju, već samo na one ispostave koje posluju u Sloveniji i Hrvatskoj – pojasnio je Šarović.

Dodao je da je suština u jačoj kontroli državne granice, ali da na unutrašnjem tržištu, u proizvodnim pogonima i prodajnim objektima kontrolu trebaju obavljati entitetski inspektorati.

– Mislim da nas ova situacija tjera na jače kontrole kako bismo adekvatno zaštitili zdravlje naših građana i kvalitet hrane podigli na viši nivo. Dugoročno, i mi u BiH trebamo nastaviti proces usvajanja najviših standarda kada je u pitanu hrana ne samo životinjskog nego i biljnog porijekla – smatra Šarović.

Dodao je da bi bilo korisno da se Ured za veterinarstvo BiH obrati dopisom entitetskim inspektoratima kako bi i oni pojačali svoje kontrole.

Povlačenje proizvoda u Hrvatskoj

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izvijestilo je u subotu, na osnovu nalaza inspekcije, o povlačenju i opozivu zamrznutog usitnjenog miješanog mesa i usitnjenog pilećeg mesa uvezenih iz Poljske zbog prisutnosti salmonele te opozivu svježeg mesa peradi – pileća krilca, proizvođača „Perutnina Ptuj“ – PIPO Čakovec, zbog prisutnosti salmonele i ešerihije koli.

avaz.ba

Related posts