Pogrešne dijagnoze šefice Patologije u Bihaću

Greške ljekara najčešće završe kobno za pacijente. Kad pogriješi patolog, grešku je uglavnom nemoguće ispraviti. Dijagnosticirani karcinom, hemoterapije i operativni zahvat nakon takve pogrešne dijagnoze događali su se u Kantonalnoj bolnici “Doktor Irfan Ljubijankić” u Bihaću. Zasad deset revidiranih nalaza koje je potpisala doktorica Nikolina Balaban, šefica bihaćke Patologije, pokazuju pogrešne dijagnoze.

“Kada sam otišla tamo dočekala me je sestra Belma i doktorica Begić. Saopćile su mi da su moje terapije prekinute, jer je s Patologije u Sarajevu javljeno da nemam rak“, priča pacijentica iz Bihaća Armina Rekić.

Prethodno je ovoj 32-godišnjakinji, koja je planirala trudnoću, izvađena maternica, i to isključivo zbog čak dva patohistološka nalaza koje potpisuje dr. Nikolina Balaban u kojima tvrdi da Armina ima invazivni karcinom na maternici. I nije to sve, Armina je prošla i jednu hemoterapiju. A trebala je i mnogo više: “Dvadeset tri vanjska zračenja, četiri unutarnja i pet hemoterapija”, kaže Armina.

A od odgovornih u Kantonalnoj bolnici, koji iako se već neko vrijeme u Krajini sve glasnije priča o nestručnosti Nikoline Balaban, dolazi samo tišina. Zahtjev za više informacija poslali smo na ime direktora Smaila Derviševića.

U vezi s Vašim zahtjevom obavještavam Vas da naša ustanova trenutno neće izlaziti u javnost s bilo kakvim informacijama ili saopćenjima – odgovorili su.

A direktora bolnice u Bihaću dr. Smaila Derviševića htjeli smo pitati na koji način je zaposlena dr. Nikolina Balaban, i to ni manje ni više nego na mjesto šefice Patologije, s obzirom na to da nije bilo javnog konkursa? Htjeli smo pitati i da li je bilo preispitivanja njenih nalaza, kao i to da li štiti i od javnosti krije greške dr. Nikoline Balaban?

A greške potvrđuju i revidirani nalazi koji su rađeni u bh. i regionalnim kliničkim centrima. Pacijenti koji su morali biti operisani jer boluju od karcinom, prema nalazima dr. Balaban imaju samo blage upale. A ekstremne operacije rađene su na pacijentima koji nisu imali rak. I Kantonalno tužilaštvo je otvorilo istragu.

“Radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama liječnice Nikoline Balaban očituju elementi krivičnog djela nesavjesno liječenje”, navodi glasnogovornica Tužilaštva USK-a Jasmina Husić.

Nadležni bi trebalo da se pozabave time kako sistem, prvenstveno direktor bolnice Dervišević, može dozvoliti ovakve greške. I kome ovdašnji narod plaća za javašluk i neznanje u zdravstvu?

federalna.ba

Related posts