Šta je pokazala istraga trostrukog ubistva: Pomahnitali Kadirić u brvnaru pozivao i ostale komšije, planirao još veći masakr?

Vrhpolje kod Sanskog Mosta i susjedno selo Gornji Kamičak kod Ključa zavijeni su u tugu nakon nezapamćenog zločina koji je prekjučer oko 14 sati u Vrhoplju počinio 37-godišnji Muhamed Kadirić. Pomahnitali Muhamed Kadirić je u svojoj brvnari u blizini porodične kuće iz automatske puške ubio Safeta Kadirića Papu (53), Elkaza Razića (48) i Emira Bajrića, nakon čega se predao policiji.

Bol i nevjerica

Tragična vijest obišla je region, a na društvenim mrežama porodicama tragično stradalih stižu brojna saučešća i riječi podrške. U kućama ubijenih domaćina vlada bol i tuga. Rodbina i komšije jučer su se okupljali da u najtežim trenucima budu sa djecom i suprugama trojice ubijenih ljudi, koji su živjeli od poljoprivrede. Bajrić i Razić su držali krave i obrađivali na stotine dunuma svoje i unajmljene zemlje, dok je Safet Kadirić važio za jednog od najomiljenijih ljudi u Vrhopolju. Cijeli rat je proveo kao vojnik u Bihaću. Razić je bio vojnik Sedmog korpusa Armije RBiH, a nakon rata se oženio i dobio tri sina, blizance Muju i Halila te dvije godine mlađeg Harisa.

Utučenog sina Muju Razića zatekli smo pred kućom s rodbinom i komšijama u zaseoku Behari u Gornjem Kamičku. Pedeset metara dalje je kuća Bajrića. Emotivan je bio trenutak kada je efendija Amel Kalabić iz ključkog džemata Zgon zagrlio Muju te mu kazao da nema riječi utjehe… Riječi efendije imaju posebnu težinu, jer je ubica Muhamed Kadirić njegov rođeni daidža. Da stvar bude gora, ubijeni Bajrić bio je suprug Amele, rođene sestre efendije Kalabića!

Kako saznajemo, Muhamed Kadirić nije bio oženjen. Prema pričama mještana, kad bi konzumirao alkohol, pretvarao bi se u čudovište. Navodno, skoro svi su znali da je bio naoružan. Komšije i rodbina ubice pričaju da Kadirić tri mjeseca nije pio te da se deset dana prije zločina posvađao s ocem i majkom, nakon čega je napustio kuću i spavao u hladnoj brvnari.

Kritičnog dana sreo je Bajrića, koji je na traktoru vozio đubre, te ga je pozvao u svoju brvnaru na piće. Potom je Bajrić telefonom pozvao komšiju Razića, koji se spremao za odlazak traktorom u drva, da dođe na piće. Razić je ubrzo stigao i parkirao traktor na ulazu u brvnaru, a ubrzo je stigao i Kadirić Papo. Prema izjavama mještana, ubica je zvao još neke komšije da dođu do njega.

Danas dženaza

Izvor blizak istrazi kazao nam je da je Muhamed Kadirić već ranije spremio automatsku pušku. Isti izvor nam je otkrio da je Kadirić na kauču usmrtio Razića, dok je Safeta Kadirića upucao na podu. Nesretni Bajrić je najvjerovatnije pokušao pobjeći jer je upucan u leđa na izlazu iz brvnare.

Dženaza Safetu Kadiriću bit će klanjana danas nakon podne-namaza ispred džamije u Vrhpolju, a Bajriću i Raziću u Gornjem Kamičku nakon ikindije-namaza.

Sakupljaju materijalne dokaze

Zaselak Kadirići i jučer je bio pod žutim trakama, jer su istražitelji Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona nastavili uviđaj, sakupljajući materijalne dokaze o monstruoznom trostrukom ubistvu. U prosekturi Opće bolnice u Sanskom Mostu, prema naredbi kantonalne tužiteljice Sadete Muhić, jučer je obavljena obdukcija.

/avaz.ba

Related posts