Pogledajte snimak: Čovjek koji je pljačkao pacijente u Hitnoj pomoći u Sarajevu vraćen na posao

Riječ je o Zlatku Ešpeku koji je 2010. godine optužen da je potkradao pacijente kada bi oni otišli na RTG snimanje. Tada je Espeka Upravi prijavio kolega koji je posumnjao da je on kradljivac. Tadašnji direktor Hitne pomoći dr. Alija Mulaomerović oprostio mu je ovu grešku, no nakon što je na mjesto direktora došla dr. Sena Softić- Taljanović, Espeku je uručen otkaz.

Zahvaljujući proceduralnoj greški on je vraćen na posao, a kako tvrdi Zalihić u razgovoru za Klix.ba od 2010. godine u Hitnoj ne radi apsolutno ništa osim što sjedi i čita knjige jer rendgen i rendgenska služba više ne rade. Tako je građane Kantona Sarajevo Espek koštao blizu 300.000 KM.

“On je ustvari od 2010. godine dobio otkaz jer je potkradao pacijente. I onda on tri-četiri godine nije radio koliko je trajao taj sudski proces i onda mu se retroaktivno moralo isplatiti 131.000 KM. Kada je došao na posao ništa nije radio jer u Hitnoj ne postoji rendgenska služba. On je došao tu, sjedio i do danas mu je isplaćeno 144.000 maraka. Pa kada izračunate te dvije cifre, on je za svoj nerad dobio 275.000 maraka”, rekao je direktor Hitne pomoći Adem Zalihić za naš portal.

Zalihić je kazao i kako nije mogao da dopusti da neko za nerad dobija platu, te da mu je kazao kako ili će ga smijeniti ili će biti prebačen na neko drugo radno mjesto, što je Ešpek izričito odbijao.

“On je procesuiran, ko ga je branio na sudu i ko je naložio da se ovdje vrati zaista ne znam. Na ovu funkciju sam došao 1. februara 2018. godine i kada sam se suočio sa tim problemom rekao sam mu: ‘Čovječe ili ćeš ovdje raditi nešto drugo ili idi u neku ustanovu gdje ima rendgen’. Meni je užasno bilo da potpišem platu čovjeku koji ne radi ništa”, rekao je Zalihić.

Zbog toga u je Zalihić i ponudio novi ugovor prema kojem je Ešpek trebao raditi na novom radnom mjestu.

“Uskladio sam Pravilnik o radu s federalnim pravilnikom i ponudio sam mu novi radni ugovor, novo radno mjesto na medicinskim informacijama i on se pobunio. Međutim morao je potpisati ugovor jer bi mu u suprotnom uslijedio otkaz. On je sada na bolovanju i preko nekih zastupnika i javnosti pokušava da dezavuiše javnost misleći da ću se ja prepasti, ali ja se hvala Bogu ne bojim i mislim da je ispravna stvar što sam to uradio”, rekao je na kraju razgovora Zalihić.

Podsjećamo, na snimci koja se pojavila u javnosti 2010. godine vidi se kako Ešpek krade novac od pacijentice koja je došla na RTG snimanje.

Izvor: klix,ba

Related posts