Pogibija porodice Đedovac i dalje pod velom tajne: Da li se zna ko je kriv?

Dobojsko Okružno javno tužilaštvo još izbjegava da javnosti objelodani šta je uzrok saobraćajne nesreće u kojoj je prije skoro devet mjeseci stradala četvoročlana porodica Đedovac iz Stanova.

Na pitanja da li je okončana istraga u ovom slučaju te da li je utvrđeno šta je uzrok nesreće na pruzi, iz ove pravosudne institucije nije precizno odgovoreno, pišu Nezavisne novine.

U Tužilaštvu navode da su u cilju rasvjetljavanja okolnosti koje su dovele do saobraćajne nezgode naredili saobraćajno-tehničko vještačenje dinamike nastanka i uzroka nastanka saobraćajne nezgode, a taj posao je povjeren Kriminalističko-tehničkom centru MUP-a RS u Banjoj Luci.

“Na osnovu analize rezultata saobraćajno-tehničkog vještačnja o uzroku nastanka saobraćajne nezgode, Tužilaštvo će odlučiti o daljem toku postupka u navedenom predmetu”, navode u ovoj pravosudnoj instituciji.

Saobraćajna nesreća se dogodila 12. marta na pružnom prelazu u blizini stajališta Grabovica, kada se pasat, u kojem se nalazila četvoročlana porodica, sudario s teretnim vozom “Željeznica RS”.

Voz, natovaren željeznom rudom u dvadesetak vagona, saobraćao je na relaciji od Omarske do Zenice.

Za volanom je bila Slavica Đedovac (46), dok je na mjestu suvozača sjedio suprug Zlatko (53), koji su kobne noći iz Stanova krenuli u Doboj po kćerke, koje su bile na rođendanskoj zabavi.

Supružnici su u sudaru auta i voza na licu mjesta smrtno stradali, dok su njihove kćerke Nikolina (18) i Kristina (17) zadobile teške povrede, od kojih je mlađa umrla u dobojskoj bolnici nekoliko sati nakon nesreće.

Starija kćerka Nikolina umrla je dan kasnije u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Stravične nesreće su se prisjetili nedavno, kada je obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.

“Što se tiče uzroka nastanka saobraćajne nezgode, tu Tužilaštvo vodi istragu i niko drugi, naravno, nema nadležnost da se uključuje ili miješa u rad, i mi, očekujemo da se ta istraga završi i da Tužilaštvo utvrdi uzroke ove saobraćajne nezgode”, izjavio je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Pružni prelaz na kojem se dogodila nesreća mještani Stanova su označili kao crnu tačku u saobraćaju, ali nadležne institucije se ne usuđuju tako lako etiketirati prelaze.

“Ja ne bih sada govorio o željezničkim prelazima jer se tu prepliću nadležnosti i ne bih ovom prilikom o tome”, kazao je Slavko Kovačević, predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja Doboja.

Related posts