Pjesma “Despacito” na YouTubeu će uskoro prestići i Gangnam Style

Iako je tek početak jula, nema dileme da je već kristalno jasno koja će pjesma ostati upamćena kao najveći hit ljeta 2017. Riječ je, naravno, o “Despacitu”, duetu čiju su prvu verziju snimili Portorikanci Luis Fonsi, pop-pjevač i dobitnik Grammyja, koji je dosad na našem području bio prilično anoniman, i Daddy Yankee, pionir reggaetona koji je jedna od najzaslužnijh osoba za probitak tog žanra na svjetsko muzičko tržište.

Obojici muzičara ova fuzija R&B, latino i reggaeton ritmova je u vrlo kratkom roku postala najveći hit u karijeri.

Prva verzija pjesme, čije ime u prijevodu znači “Polako”, a u kojoj muzičari pjevaju o sporom seksu, objavljena je još polovinom januara ove godine i već je tada zauzela mjesto na brojnim top ljestvicama, a njena je popularnost dodatno porasla u zadnjih nekoliko mjeseci, nakon što je objavljen remiks u kojem se dvojici muzičara u izvedbi pridružuje i Justin Bieber. On je pjesmu čuo u klubu u koji je izašao tokom svoje južnoameričke turneje i odlučio je u nju dodati svoju dionicu, pa je tako “Despacito” postala prva pjesma u kojoj Bieber pjeva na španskom. Od tada pjesma ne silazi s radijskih i klupskih repertoara, a postala je viralna i na društvenim mrežama.

O tome u kolikoj je mjeri svijet doista zaražen “Despacito” groznicom svjedoče i brojke o slušanosti. Pjesma se treću sedmicu za redom našla na prvom mjestu Billboardove top liste 100 najvećih muzičkih hitova i time postala prvo muzičko ostvarenje koje nije na engleskom jeziku, a koje se našlo na vrhu te ljestvice još od 1996. godine, kada je to uspjelo “Macareni” španskog dua Los del Río. Osim na Billboardovoj, “Despacito” je zauzeo prva mjesta i brojnih drugih ljestvica – u Velikoj Britaniji je to najslušanija pjesma posljednjih sedam sedmica za redom.

“Despacito” je popularan i na YouTubeu, gdje je verzija koju pjevaju Fonsi i Daddy Yankee u trenutku pisanja teksta pregledana više od 2,3 milijarde puta, a remiks s Justinom Bieberom još dodatnih 376 miliona puta. Takva statistika upućuje na to da bi pjesma uskoro mogla oboriti rekord “Gangnam Stylea”, koji na najvećem servisu za postavljanje i pregledavanje videozapisa danas ima gotovo 2,9 milijardi pregleda, a koji još od 2014. slovi kao najgledaniji video u istoriji YouTubea, zbog kojeg je tehnička služba servisa morala podići gornju granicu najvećeg mogućeg broja pregleda jednog zapisa.

Luis Fonsi, koji je dosadašnju karijeru izgradio na romantičnim baladama prilično različitim od “Despacita”, prije objave singla je dvije godine imao pauzu u karijeri. U intervjuu koji je nedavno dao Rolling Stoneu rekao je da je i sam vrlo iznenađen što je pjesma postigla toliki uspjeh u zemljama kojima španski jezik ni po čemu nije blizak. U razgovoru se osvrnuo i na političku dimenziju pjesme, koja u tom smislu ima značaj jer je Trump od početka svojega mandata na više načina ugrozio Latino zajednicu, među ostalim otežavajući im pristup zdravstvenoj njezi i drastično smanjivši sredstva namijenjena poboljšanju života te grupe.

“Baš kada pomislimo da živimo u svijetu u kojem ima puno rascjepa, muzika pronađe način da nas ujedini”, rekao je Fonsi.

Related posts