Peskov: Rusija želi dijalog s Njemačkom u slučaju Navalni

Kremlj je saopćio u petak kako želi dijalog s Njemačkom oko slučaja opozicionog političara Alekseja Navalnog i da su ruski liječnici koji su ga prvobitno liječili bili mnogo transparentniji nego što su njemački liječnici koji ga liječe sada.

Njemačka, u kojoj je Navalni u bolnici, saopćila je da je on otrovan nervnim agensom novičok u sovjetskom stilu i kako želi da počinioci budu privedeni. Rusija do sada nije pokrenula krivičnu istragu i tvrdi da nema dokaza da je počinjen zločin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva želi saznati od Njemačke kakva je tačno supstanca izazvala obolijevanje Navalnog tokom leta za Sibir prošlog mjeseca.

‘Sudeći po verziji naših liječnika, to nije bilo trovanje. Njemački specijalisti uspjeli su utvrditi neku vrstu otrovne supstance. Mi računamo na dijalog s našim njemačkim kolegama”, izjavio je Peskov.

”Istražne akcije provode naši specijalisti, i ukoliko bude potvrde otrovnih supstanci ili bioloških materijala u pacijentu (Navalnom), naravno da će uslijediti zakonske posljedice. Tražimo od sviju da se oslanjaju na činjenice”, kazao je porztparol Kremlja, prenosi Reuters.

Izvor: N1

Related posts