Pazite u kojim bazenima se kupate: Obratite pažnju na ove stvari i izbjegnite rizik od zaraze

Spas od ljetnih vrućina mnogi pronalaze na bazenima, koji nerijetko mogu biti izvor raznih zaraza.

Zbog toga trebate birati one za koje ste sigurni da su pod redovnim nadzorom stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo.

Rizik od zaraze nakon kupanja u bazenu relativno je mali za one koji se pridržavaju higijenskih pravila i inače imaju zdrav imunološki sustav. Nešto veći rizik vezan je zauz djecu do pet godina, posebno bebe do godinu dana, koje se dugo brčkaju u vodi i često je gutaju, kao i trudnice te hronične bolesnike s oslabjelim imunitetom.

Naime, iako je bazenska voda puna hlora, a hlor uništava mikroorganizme, neke otporne bakterije mogu preživjeti i u takvoj vodi. Među njima je bakterija Cryptosporidium, koja je opasna za malu djecu, trudnice i ljude s oslabljenim imunitetom, kod kojih može uzrokovati ozbiljniju bolest, piše 24sata.hr.

Najčešći problemi

Među češće probleme koje možemo “pokupiti” na bazenu ubrajaju se crijevne viroze, koje mogu završiti povišenom temperaturom i proljevom. Najčešće pogađaju malu djecu jer se prenose gutanjem zaražene bazenske vode, pri čemu problem mogu izazvati čak i male količine vode. Zato djecu treba naučiti da ne gutaju vodu na bazenu. Po učestalosti i lakoći zaraze blizu su upale mokraćnih puteva i takozvani kupališni konjunktivitis (virusna ili klamidijska upala oka). Zadržavanje nečiste vode u vanjskom zvukovodu uha može dovesti do upale uha, dok vlažne površine oko bazena pogoduju zadržavanju gljivica kojima se možemo zaraziti preko oštećenja na koži. Ta vrsta zaraze najčešće pogađa stopala koja su satima na površinama s ustajalom vodom.

Liječenje komplikacija

U većini tih situacija problemi se mogu riješiti uz savjetovanje s apotekarom, odnosno lijekovima bez recepta.

– Pritom je uvijek korisno ako napomenete da su se simptomi pojavili nakon kupanja u bazenu jer je tako lakše procijeniti moguće uzroke i težinu problema -kaže magistar farmacije Željko Plantak.

Kod kožnih infekcija, dodaje, postoje kreme koje su vrlo djelotvorne i pomažu relativno brzo.

– Kod vaginalnih infekcija možemo preporučiti vaginalete, ovisno o simptomima koje osoba ima. Kod muškaraca, upale mokraćnih puteva najčešće završavaju kod liječnika i mogu biti potrebni antibiotici – dodaje.

Kod manjih iritacija oka najčešće se primjenjuju kapi ili mast za umirivanje sluznice, dok se kod zaostale vode u ušima prepisuju kapi koje pomažu da se ta voda iscijedi iz uha.

Farmaceut Plantak ističe kako kod vode u zvukovodu može biti prisutna i bol, koju možemo tretirati analgeticima ako bol nije prejaka i nema drugih simptoma, na primjer vrtoglavice, povraćanja ili problema s ravnotežom. Ako poboljšanja simptoma nema u tri do pet dana ili se oni pogoršavaju, svakako se treba obratiti liječniku.

Ne ronite otvorenih očiju

Imate li i najmanju upalu očiju, bolje je da preskočite kupanje na bazenu, a infekciju izbjegnite tako da ne otvarate oči dok ronite ili stavite naočale za plivanje, odnosno masku za ronjenje. Prije ulaska na bazen, ali i nakon korištenja toaleta, obavezno prođite kroz hiperhlorirani jarak jer ćete tako smanjiti rizik od zaraze gljivicama na stopalima.

Nakon svakog kupanja treba isprati oči i lice

Hlor kojim se dezinficira bazenska voda ima zaštitni učinak, ali i šteti. Ako ga ima previše, može izazvati iritacije sluznice oka. Od konjunktivitisa ćete se sačuvati ako nakon svakog kupanja isperete lice i ne koristite tuđe peškire. Ako simptomi ne prolaze kroz tri dana – obratite se liječniku.

Related posts