Pandemija koronavirusa: U Domu zdravlja Bihać 10 zaraženih ljekara

Iako se sezonska gripa razlikuje od Covida-19, njihovi simptomi se preklapaju, zbog čega ne treba čekati sa kontaktiranjem porodičnog ljekara ili Covid ambulante…

Situacija u USK po pitanju koronavirusa sve je alarmantnija. Samo u Domu zdravlja Bihać desetero je zaraženih ljekara.

Neki od njih se ubrzo vraćaju na svoja radna mjesta, ali se usluge uzimanja uzoraka i testiranja pacijenata, na koje se sumnja da boluju od COVID-a 19, pružaju sporo, jer se u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dnevno može poslati 50 uzoraka, dok je u Kantonalnoj bolnici na raspolaganju samo jedan PCR aparat, sa kojim se, zbog samo jednog mikrobiologa, može testirati tek jedanaest uzoraka. Nedovoljno je ovo za 300 000 građana USK, među kojima se koronavirus svakodnevno sve više širi. Kantonalno ministarstvo zdravstva uputilo je službenu notu Federalnom ministarstvu kako i Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da se broj uzoraka poveća, jer je u Federaciji je na dnevnoj bazi moguće testirati do 3000 uzoraka.

Od danas se Domu zdravlja Bihać, građani koji osjete simptome prehlade, temperature, stomačne tegobe i drugog, za tačne upute, mogu obratiti putem četiri broja telefona, objavljenih na njihovoj službenoj stranici, a Covid ambulanta radit će i vikendom.

Related posts