Ovo su zemlje u kojima biste poželjeli biti zaposlen roditelj!

Jeste li se ikada pitali kakav je osjećaj kada završite s napornim danom na poslu i onda žurite kući jer vaše dvogodišnje dijete ima napad bijesa? Ili kakav je osjećaj kada morate uzeti godišnji odmor da biste svoje dijete odveli kod doktora ili da biste gledali njegovu školsku predstavu?

Raditi puno radno vrijeme i biti roditelj može biti veliki izazov. Stoga, Expert Market je proveo istraživanje o standardima u ravnoteži posla i života koje roditelji mogu iskusiti u različitim zemljama širom svijeta.

Metodologija

Kako bi saznali u kojim zemljama roditelji imaju najbolju ravnotežu između radnog i roditeljskog života, u Expert Marketu su upoređivali i analizirali četiri jedinstvene tačke podataka: (1) prosječno godišnje radno vrijeme roditelja, (2) broj plaćenih radnih dana godišnjeg odmora dozvoljen zakonom u svakoj zemlji, (3) ukupno plaćeno odsustvo za majke i (4) ukupno plaćeno odsustvo za očeve, za ukupno 37 zemalja.

Zaključci

Istraživanje je pokazalo da se bliski susjedi Sjeverne Evrope, Finska i Estonija nalaze u vrhu liste, odnosno da imaju najbolju ravnotežu između radnog i roditeljskog života. Finska je osvojila prvo mjesto, s odličnom ocjenom za visinu naknada za godišnji odmor, a Estonija je na drugom mjestu sa najboljim rezultatom za plaćeno odsustvo za majke – impresivnih 85 plaćenih sedmica odsustva.

Zanimljivo je da su Japan i Norveška bile jedine dvije zemlje koje nisu članice EU, a koje su se našle u „top 10“ ovog istraživanja. Japan je na prvom mjestu po značajnoj stopi plaćenog odsustva za očeve – izvrsne 30,4 sedmice, a Norveška je postigla dobar rezultat u istraživanju za srazmjerno nisko prosječno radno vrijeme.

Uprkos tome što su jedna od najrazvijenijih država na svijetu, Sjedinjene Američke Države su postigle najlošiji rezultat od svih zemalja OECD-a. Loš rezultat SAD-a u ovom istraživanju ogleda se u neuspjehu da obezbijede zakonski plaćeno odsustvo majkama ili očevima, uporedo sa Zakonom o ravnopravnom radu na nivou države, koji ne zahtjeva od poslodavaca da plaćaju radnike za bilo kakvo godišnje odsustvo. Dakle, u smislu ravnoteže između posla i roditeljskog života, Sjedinjene Države zaostaju iza uspostavljenih zapadnih sila.

Adelle Kehoe iz Expert Markets komentarisala je provedeno istraživanje: “Način na koji radimo je u potrunosti promijenjen u posljednjih nekoliko godina, a ravnoteža između rada i privatnog života postala je sve važnija. Naše istraživanje jasno pokazuje koje zemlje namjeravaju i u budućnosti štititi svoje infrastrukture, a koje rizikuju da zaostaju za ostalima. Odgajanje budućih generacija da budu sretne i uspješne je vjerovatno najvažniji posao svih, a roditeljima je potrebno vrijeme za to! “

Related posts