Otvaraju se skijališta u Austriji, ali hoteli i restorani ostaju zatvoreni

Skijališta širom Austrije otvorit će se u četvrtak uz stroga pravila zdravstvene zaštite, samo dva dana prije nego što je zemlja ušla u treću fazu COVID zaključavanja.

Kako je vježbanje na otvorenom dopušteno u vrijeme restriktivnih mjera, austrijski skijaši moći će uživati ​​u svom nacionalnom zimskom sportu, čak i ako se suoče s ograničenjima.

Hoteli su zatvoreni, dok samo restorani uz puteve smiju prodavati hrana za ponijeti, a skijanje je ograničeno na lokalno stanovništvo i izletnike.

Stranim turistima je u osnovi zabranjeno skijanje zbog novih austrijskih pravila karantina koja su na snagu stupila u subotu.

Oni koji ipak dođu na skijanje moraju nositi visokokvalitetne maske za lice kad se voze gondolama na planinama.

Operatori žičara požalili su se na vladinu politiku o maskama, tvrdeći da je to teško provesti zbog pravnog rizika ako skijaši krše pravilo.

Jedno od najvećih austrijskih skijališta, Saalbach-Hinterglemm, stoga je najavilo da će svoje staze otvoriti tek kad se ukine pravilo nošenja maske.

Odmaralište Ischgl, koje je ranije ove godine identificirano kao izvor slučajeva COVID-19 širom Evrope, odlučilo je odgoditi početak nove sezone do januara, prenosi dpa.

Ischglovi operateri žičara ističu da je odmaralište povezano s padinama preko granice u Švicarskoj, tako da se skijaši koji se križaju između dviju zemalja suočavaju s karantinom u Austriji.

Austrija i Švicarska opirale su se pozivima drugih evropskih zemalja da zabrane skijanje tokom pandemije.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts