Britanski i EU pregovarači u završnici dogovora o trgovinskom sporazumu

Pregovarači Evropske unije i Velike Britanije radili su tokom noći kako bi za Badnju večer dovršili trgovinski sporazum koji bi trebao spriječiti haotičan ekonomski razlaz ove dvije strane na Novu godinu.

Nakon što su u srijedu riješili preostala pitanja pooštrene konkurencije i ribarstva, pregovarači su pročešljali stotine stranica pravnog teksta koji bi nakon devet mjeseci razgovora trebao postati privremeni sporazum za odnose nakon Brexita.

Izvori s obje strane rekli su kako su dugi i teški pregovori bili na putu da se završe dok su pregovarači, skriveni u sjedištu EU-a u Briselu s hrpom pizza, radili na tome da tekst predaju svojim čelnicima u zoru u četvrtak, izvještava AP.

Svi su čekali ranojutarnje nastupe premijera Borisa Johnsona i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen kako bi najavili dogovor. Tada sporazum odlazi u 27 glavnih gradova EU tražeći jednoglasno odobrenje, kao i blagoslov EU i britanskog parlamenta.

Uprkos pomacima, ključni aspekti budućih odnosa između 27-članog bloka i njegove bivše članice i dalje su neizvjesni. No, međusobno ovisni, ali često nestalni odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a ostavljaju puno čvršće temelje od razdvajanja bez dogovora.

Johnson će sada tvrditi da je ispunio obećanje koje mu je donijelo snažnu pobjedu na izborima prije godinu dana – izvršiti Brexit.

Čak i uz dogovor, trgovina između Britanije i EU suočit će se s carinskim provjerama i nekim drugim preprekama 1. januara, kada Velika Britanija napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju bloka. Trgovinski sporazum spriječio bi nametanje carina a koje bi obje strane mogle koštati milijarde eura trgovine i stotine hiljada radnih mjesta. Britanija se povukla iz EU 31. januara, a ekonomski prijelazni rok istječe 31. decembra.

Johnson je uvijek insistirao da će Velika Britanija “silno napredovati”, čak i ako se ne postigne dogovor, a UK mora trgovati s EU pod uslovima Svjetske trgovinske organizacije od 1. januara.

No, njegova je vlada priznala da će haotičan izlazak vjerojatno dovesti do zastoja u britanskim lukama, privremene nestašice neke robe i povećanja cijena osnovne hrane. Tarife će se primjenjivati ​​na veliki izvoz iz Velike Britanije, uključujući 10 posto na automobile i više od 40 posto na janjetinu, što će uništiti britansku ekonomiju dok se bori da se oporavi od uticaja pandemije koronavirusa.

Tokom posljednjih nekoliko dana Johnson i von der Leyen bili su sve više i više uključeni u razgovore, telefonski razgovarajući u pokušaju da deblokiraju pregovore koji su se vukli mjesecima, ometeni pandemijom koronavirusa i suprotnim stavovima dviju strana o tome šta Brexit podrazumijeva.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts