Osnovana nova politička stranka koju će činiti do danas nezavisni načelnici

Na bh. političkoj sceni od danas nova opcija. Lideri Pokreta za Evropu danas će se sastati u Bosanskom Petrovcu gdje će biti potpisana stranačka platforma.

U B. Petrovcu počeo sastanak nezavisnih načelnika i gradonačelnika u BiH
Lideri Pokreta za Evropu kažu da žele biti alternativa postojećim političkim strankama koje su dugo godina na vlasti i koje ne uspijevaju napraviti iskorak, već drže zemlju u stanju stagnacije i konstantnih političkih kriza. Istaknuti članovi nove stranke su ujedno gradonačelnici i načelnici u Federaciji, koji su kao neovisni kandidati pobijedili na lokalnim izborima.

Povodom današnjeg sastanka  za N1 iz Bosanskog Petrovca su govorili načelnik te općine Zlatko Hujić i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

“Ono što je najvažnije, razgovarat ćemo o tome šta se desilo poslije izbora. Mi smo se desili ‘zahvaljujući’ buntu i nezadovoljstvu naroda. Imat ćemo nas sedam razgovore u mom kabinetu”, kazao je Hujić za N1.

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kaže da se nije razgovaralo o nazivu pokreta.

“To je faktički nezavisna lista načelnika i gradonačelnika, Danas ćemo tačno definisati platformu kada je u pitanju BiH. Svi smo došli u privatnoj režiji, ne službeno. Bit će tačno donesena platforma o našem budućem djelovanju i dogovor kako ćemo se regionalno podijeliti. Ovo je početak nečeg novog što će se dešavati u narednom periodu”, kazao je Hadžibajrić za N1.

On je dodao da je u ovom trenutku najvažnije imaju podršku naroda.

“Moramo se uzdati u sebe i pokrenuti neka nova dešavanja u BiH”, dodao je Hadžibajrić.

Načelnik Hujić dodaje da je on dobio dvije trećina glasova na lokalnim izborima u našoj zemlji.

“Narod hoće ljude koji istinski hoće voditi ovaj narod. Broj jedan je da se brinemo o kvaliteti života ljudi, da ljudi ne idu odavde. Mislim da je ova inicijativa, platforma, to je neki prostor koji će nas zadržati da budemo svoji na svome”, kazao je Hujić.

Hadžibajrić je potvrdio da postoji opstrukcija od viših nivoa vlasti.

“Ali opštine funkcionišu na osnovu zakona o lokalnoj samoupravi. Mi imamo posebnu jednu autonomnost kada su u pitanju opštine u BiH. Moramo nastaviti dalje sa radom. Samo svojim ličnim primjermom možemo pridobiti još veće simpatije građana u BiH. Udarit ćemo temelje nove platforme i političkog djelovanja. Ogromna je depresija kod naroda u BiH”, kazao je Hadžibajrić.

Hujić je dodao da ih je ujedinila muka i nevolja.

“Dotakli smo dno kada je u pitanju ekonomska situacija. Pokušat ćemo da taj negativan trend zaustavimo. Nas je narod izabrao i od nas se očekuje da radimo onako kako narod očekuje”, poručio je Hujić.

Hadžibajrić je kazao da će nakon sastanka poslati saopćenje o pokretu koji bi trebao zaživjeti u narednom periodu.

Related posts