Oprečne tvrdnje IOM-a i GP BiH: Zašto se migranti iz Velike Kladuše ne prebace u “Biru”

Da su nadležni državni organi zakazali na pitanju migrantske krize u BiH svima je već jasno. Migranata je sve više, a odgovornost se prebacuje s institucije na instituciju. No, čini se da posao do kraja ne radi ni Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Kako saznaje Klix.ba, IOM je odbio prebaciti bespomoćne migrante s djecom sa GP Maljevac u novi prihvatni centar “Bira” na području Bihaća.

Iako su na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) kazali da se sve odvija prema planu smještanja migranata, Klix.ba iz pouzdanih izvora saznaje da se migrantima koji noćima spavaju pod otvorenim nebom blizu GP Maljevac ne dozvoljava premještanje u migracioni centar u Bihaću.

Naime, tokom aktivnosti na GP Maljevac nedaleko od Velike Kladuše od 24. do 27. oktobra, službenici GP BIH više puta su kontaktirali rukovodioce IOM-a sa molbom da se više od stotinu migranata, među kojima su desetine djece, prebace u novi prihvatni centar u bivšoj fabrici “Bira” u Bihaću ili na bilo koju drugu lokaciju gdje postoji adekvatan smještaj. Kao odgovor su dobili odbijenicu.

“IOM je odbio smjestiti te ljude i djecu, iako je bilo dovoljno kapaciteta da se to završi”, saznajemo nezvanično iz GP BiH.

S druge strane, u IOM- vlada potpuno drugačije mišljenje. Peter Van der Auweraert, koordinator IOM-a za Zapadni Balkan kazao je da je migrantskim porodicama koje trenutno borave na graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši ponuđena opcija da budu premještene u novootvoreni migrantski centar u nekadašnjoj fabrici “Bira” u Bihaću.

Medijske ekipe, među kojima i reporter našeg portala, koji su dane i noći proveli nedaleko od migranata, svjedoci su da se do petka poslijepodne niti u jednom trenutku nije pojavio niko iz IOM-a, iako su kružile (dez)informacije da su oni na terenu s njima.

Tek nakon što su mediji izvršili svojevrstan pritisak, blizu graničnog prijelaza su se pojavila dva volontera iz IOM-a, koji ni tada nisu ušli među migrante i ponudili im makar hranu i vodu.

I u ovom slučaju Peter Van der Auweraert u subotu je u Bihaću iznio potpuno suprotno tvrdnje kazavši da vlast mora odlučiti šta će s migrantima kod graničnog prijelaza, te da je IOM bio s njima 24 sata dnevno.

“Mislim da to treba biti zajednički napor Ministarstva sigurnosti BiH, kantonalnih i lokalnih vlasti da nađu neku soluciju za te migrante. Nama su oni prioritet, mi smo tamo imali osoblje koje je njima na raspolaganju 24 sata dnevno, obezbjeđivali smo im i medicinsku njegu, prijevoz, itd. Da budemo jasni, ni mi, niti bilo ko drugi, nema pravo da živi tako blizu granice i da tu pravi kampove. Do Granične Granične policije je da odluči šta će s tim ljudima. Mi svakako sa našim partnerima konstantno razgovaramo i tražimo izlaz iz ove situacije da se tim ljudima obezbijedi tretman. Jedna od opcija je i da ih odvezemo u Ušivak, ali siguran sam da će u naredna 2-3 dana rješenje biti na pomolu”, kazao je Van der Auweraert.

Iz IOM-a su saopćili i da je osposobljavanje bivše kasarne Ušivak u Hadžićima kraj Sarajeva i u bivšoj fabrici “Bira” na području Bihaća omogućila podrška Generalne direkcije za evropsku civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (DG ECHO) i podrška Generalne direkcije za politke susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR), koje su osigurale 1,2 miliona odnosno 6 miliona eura, te zahvaljujući 1 milionu eura koje je donirala Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Related posts