Opet rekonstrukcija Vlade USK?

Na pomolu je nova Rekonstrukcija Vlade Unsko-sanskog kantona, koja će biti treća ili četvrta u ovom mandatu jer sve to je već postalo teško za pratiti.

Naime, poznato je da imamo manjinsku Vladu SDA i SBB, gdje su “kraći” za nekoliko poslanika iz Vlastitih stranaka a kamo li iz drugih.

Međutim, imali su podršku SDP-a i DF-a, sve dok na red nije došao Budžet USK za 2017 godinu i onda se sve opet poremetilo zbog apetita koji su proradili.

Novu Vladu sačinjavaće opet SDA i SBB, nezvanično uz podršku DF-a koji trenutno nema jasnu viziju i strukturu ljevičarske stranke, a tu su i Laburisti i možda čak i pojedinci iz SDP-a.

Ništa se drastično neće promjeniti, izuzev par ministarstkih fotelja i direktorskih mjesta, ali je neizvjesno hoće li i uspjeti u toj namjeri.

Naime, od hapšenja bivšeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića alternativna stuja u SDA i pojedinci u Skupštini USK vraćeni su “pod rudu” ka svojim stranačkim centralama, mada nije sigurno da li su tu svojom voljom ili pod pritiskom i šta sve pritisak može izroditi.

Ukoliko se uspiju dogovoriti onda bi do kraja sedmice bila zakazana sjednica Skupštine kantona nakon čega bi se našla i većina koja će konačno usvojiti kantonalni budžet za godinu koja je fino počela.

Related posts