Operativni štab za migracije u BiH: Iduće sedmice počinje rekontrukciji objekata Đačkog doma u Bihaću za smještaj migranta

Bosna i Hercegovina će nastaviti jačanje kontrole granice, u cilju smanjenja ilegalnih migranata koji ulaze u našu zemlju, zaključeno je na današnjem sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH, održanom u Sarajevu.

Pritisak migranata na istočnu granicu BiH raste, ali je istaknuto da pojačanja Graničnoj policiji BiH, koju pružaju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i policija Republike Srpske, daje rezultate, što je vidljivo i po znatno većem broju odvraćenih migranata pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH. Korištenje kapaciteta ovih agencija bit će nastavljeno i ubuduće. Predsjedavajući Štaba Dragan Mektić je istakao da je iz budžetske rezerve za plaćanje troškova smještaja i ishrane policijskih službenika izdvojeno oko 460.000 KM.

Operativni štab je prihvatio i ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH, čiji pripadnici će u narednom periodu također biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice BiH.

Nakon određivanja lokacija prihvatnih centara za migrante, koji su usaglašeni sa predstavnicima lokalnih zajednica, iduće sedmice će početi radovi na rekontrukciji objekata u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, dok se istovremeno vrši adaptacija objekta hotela “Sedra“ u Cazinu. U ovom objektu već se nalazi 150 migranata, uglavnom porodice sa djecom, a iduće sedmice bit će smješteno još 50 osoba.

Štab je prihvatio da privremeni prihvatni centar bude u objektu “Agrokomerca“ u Velikoj Kladuši, a ministar Mektić je najavio da će uskoro posjetiti ovu općinu i sa predstavnicima ove lokalne zajednice razgovarati o preostalim tehničkim detaljima.

Danas je razgovarano i o jačanju kapaciteta Službe za poslove sa strancima BiH, a dogovoreno je i da zbog povećanog priliva migrananata na području koje pokriva Terenski centar Bijeljina, SPS organizuje rad i tokom vikenda.

Izvor: Faktor

Related posts