Operativni štab dogovorio lokacije za prihvat migranata na području USK-a

Članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini održali su danas u Sarajevu sastanak na kojem je razgovarano o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te zbrinjavanju migranata koji se nalaze na teritoriji BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je predsjedavao sastankom, upoznao je prisutne o najnovijim aktivnostima vezano za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona (USK), naglasivši da je jučer počelo smještanje porodica i maloljetnika bez pratnje u hotel Sedra kod Cazina, dio migranata prošle sedmice iz Bihaća je izmješten u Azilantski centar kod Trnova, a osobe koje su ugrožavale sigurnost na području USK-a smještene su u Imigracioni centar u Lukavici.

Također, upoznao je prisutne da je konačno s lokalnim zajednicama i predstavnicima međunarodnih institucija dogovorene lokacije za prihvat migranata na području USK-a, i za te namjene je određeno mjesto Lipe na području općine Bosanski Petrovac, dok će se kao privremeno rješenje do osposobljavanja tog centra, koristiti i zgrada Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Mekić je istakao da će time u potpunosti biti rasterećen grad Bihać u kojem se trenutno nalazi najveći broj migranata.

Također, stekli su se svi preduslovi i osigurana finansijska sredstva za početak opremanja lokacije Ušivak kod Hadžića, gdje će se također smjestiti migranti sa područja Sarajevskog kantona.

Razgovarano je i o načinu i potrebama za jači nadzor i kontrolu istočne granice BiH kako bi se spriječili nelegalni ulasci migranata s područja Srbije i Crne Gore.

Od početka godine registrovano je 9.326 migranata i procjenjuje se da se oko 3.000 trenutno nalazi u BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Related posts