Općina Bužim osigurala nastavak projekta IFAD 8 za narednih pet godina

Općinski načelnik Mersudin Nanić sa Halilom Omanovićem direktorom Ureda za koordinaciju projekata – PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potpisao Memorandum o razumjevanju, kojim se utvrđuje međusobna suradnja za aktivnosti usmjerene u pružanju podrške razvoju klastera, odabranih lanaca vrijednosti i unapređenja konkurentnosti klastera, sufinanciranje rekonstrukcije i izgradnje podobnih mikroprojekata ruralne tržišne infrastrukture u projektnom području općine Bužim, u F BiH na područja Klastera 1.

Riječ je o Memorandumu koji znači nastavak saradnje između općine Bužim i projekta IFAD 8 koji se realizira u 73 općine na području Federacije BiH u narednih pet godina.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je svečanosti potpisivanja Memorandum o razumijevanju.

“Prilikom usvajanja budžeta, svaka od općina će imati uvid da može participirati u projektu gdje Vlada FBiH uz podršku sredstava IFAD-a učestvuje u infrastrukturi od 50 do 95 posto u realizaciji samih infrastrukturnih projekata koji su najinteresantniji svakoj od općina. Isto tako, poljoprivrednim proizvođačima omogućuje se povećanje zasada, podrška otkupu, preradi i plasmanu na tržište njihovih proizvoda”, istakao je ministar Dedić.

„Nastavak odlične saradnje sa Uredom za koordinaciju projekata se nastavlja današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i provedbi projekta IFAD 8. Mnogo projekata smo zajedno realizirali i nadam se da će i ovaj IFAD 8 biti još uspješniji za našu općinu jer nudi mnoge mogućnosti za naše poljoprivrednike, ali i za infrastrukturne projekte koje se odnose na vodosnabdijevanje, izgradnja lokalnih puteva, tržnica, sistema navodnjavanja i svega onoga što će pospješiti poljoprivrednu proizvodnju u našoj općini“,- rekao je načelnik Mersudin Nanić nakon potpisivanja Memoranduma.

Related posts