Opći izbori u BiH bit će održani 7. oktobra

Opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti bit će održani 7. oktobra 2018. godine, objavila je u danas Centralna izborna komisija BiH (CIK).

CIK je na današnjoj sjednici donio tri važne odluke. Pored odluke o raspisivanju izbora, donesena je odluka vezana za broj birača u Centralnom biračkom spisku prema presjeku koji je urađen sinoć, kao i odluka o usvajanju uputstva.

“CIK će do 23 avgusta objaviti sve ovjerene kandidatske lista”, rekla je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Od danas svi politički subjekti u CIK-u mogu preuzeti potrebne obrasce za prijavu na izborima.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je istakla da 25 izbornih komisija nema adekvatne uslove za rad, ali da rade i obavljaju svoj posao. Ona je dodala da će ovogodišnji izbori koštati 8,5 miliona KM.

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici raspisala je predsjedničke i parlamentarne izbore u našoj zemlji. Stanovnici Bosne i Hercegovine će u oktobru ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH.

Centralna izborna komisija BiH izbore je raspisala u skladu sa ustavima i važećim Izbornom zakonom BiH prema kojem je CIK dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju Općih izbora. Ovogodišnji izbori će biti osmi opći izbori u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zvanična predizborna kampanja počet će 7. septembra, odnosno mjesec prije održavanja samih izbora. Opći izbori 2018. održat će se bez provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i oni 2014. i 2010. godine, što znači da predstavnici iz reda ostalih i dalje neće moći da budu birani prvenstveno za članove Predsjedništva BiH i delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na indirektnim izborima koji se provode nakon općih.

U međuvremenu političke stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH pokušat će iznaći riješenje u vezi s implementacijom odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a koja se odnosi na neustavne odredbe izbornog zakona.

Parlamentarna skupština BiH može usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH do dana održavanja izbora s obzirom na to da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim odredbe koje se odnose na indirektni izbor delegata u domovima naroda, a ne direktni izbor zastupnika u zastupničkim domovima.

klix..ba

Related posts