Opasni azijski stršljen viđen i u BiH: Velika opasnost za ljude i životinje

Poznati visočki režiser Tarik Hodžić alarmirao je javnost objavom da je u svom domu u Visokom vidio primjerak opasnog insekta, azijskog stršnjena.

Hodžić je inače kolekcionar i veliki ljubitelj insekata. Ističe da je u prvi mah bio u panici te nije znao kako da reagira.

– Prvo sam htio da zovem Civilnu zaštitu jer čitajući o ovom insektu naišao sam na podatak da ljudi idu u organizovani lov na njih kako bi se zaštitili. Osjećao sam obavezu da javnost upoznam o mom otkriću. Pčelari bi trebali da znaju puno više o potencijalnoj opasnosti prisustva azijskog stršljena u Visokom. Oni su svjesni kakvu bi pustoš, u slučaju masovnije najezde, ovi insekti napravili na njihovim pčelinjacima – kazao je Hodžić, te dodao da mu u tom trenu nije ni naumpalo da fotografiše ovog opasnog insekta.

Azijski stršljen u sebi ima toliko otrova da samo nekoliko uboda može da dovedu do prestanka rada bubrega. Do reakcije dolazi već za minutu, a ubod može da završi gubitkom svijesti, padom pritiska, otežanim disanjem, pa čak i smrću.

Statistike kažu da azijski stršljen tokom godine u Kini povrijedi oko 1.600 ljudi, a njihov snažan otrov na ljudskom tkivu stvara rupe nalik ranama od metka.

Lete brzinom do 60 kilometara na sat, a u minuti mogu da izmasakriraju čak 40 pčela.

Pretpostavlja se da je ovaj insekt u naše krajeve došao uvozom roba iz Azije. Oni su vrlo agresivni i za potrebe ishrane vlastitog legla trebaju mnogo proteinske hrane, a to su najčešće dijelovi toraksa odraslih pčela.

/faktor.ba

Related posts